Suruç Kobane Dayanışma Koordinasyonu ve Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Suruç’a sığınan Kobaniller için yardım ve dayanışma çağrısında bulundu. Yapılan çağrı şöyle;
”IŞİD çetelerinin zulmünden kaçan 200 bin Kobeneli’nin yaklaşık 120 bini, Urfa’nın Suruç ilçesi ve civarına sığındı. Savaşın göçe zorladığı Kobanelilerin önemli bir bölümünü kadınlar, çocuklar ve bebekler oluşturuyor. 20 bin çocuk ve 0-3 yaş arası yaklaşık 6 bin 500 bebek oldukça zor koşullarda yaşamaya çalışıyor. Özellikle bebekler için mama/süt dağıtımının sürekli ve düzenli yapılabilmesi gerekiyor. Genel olarak gıda ihtiyacı da devam eden Suruç’ta, bebeklerin ve annelerin beslenebilmesi öncelikli sorun.
Günlük mama/süt dağıtımının düzenli olarak gerçekleşebilmesi için savaş koşulları devam ettiği sürece yardımların sürekliliğinin sağlanması zorunlu bir ihtiyaç durumunda. Suruç Belediyesi sınırlı imkanları ve gelen yardımlar çerçevesinde ihtiyaçlara yanıt vermeye çalışsa da yardımların giderek azalıyor olmasından kaynaklı zorluklar yaşanıyor.
Kurulan çadır kentlerle barınma sorunu önemli ölçüde giderilmiş olmakla beraber, bebekler için koşulları daha elverişli hale getirebilmek amacıyla bebek beşiklerine de ihtiyaç duyulmakta.
Tüm duyarlı kişi ve kurumlara bu konuda çağrıda bulunarak, bebeklerin zorunlu yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayabilmek için 2 başlık altında kampanya başlatıyoruz.
* 1 Bebek için 1 Beşik ve 1 Biberon: Hava koşulları giderek ağırlaşıyor. Kış şartlarıyla da giderek zorlaşan çadır yaşamı bebekler için uygun değil. Daha korunaklı uyuyabilmeleri için beşiğe ihtiyaçları var. Kampanya çerçevesinde, bebeklerin beşik ve biberon ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz.
Not: Beşiklerin çadırda kullanılacağı gözetilerek, portatif ve ebat olarak küçük olanların gönderilmesine önem gösterilmeli. Puset ve bebek arabaları da beşik olarak kullanılabilir.
* Çocuğuna Alırken Bir Mama, Bir Süt ve Bir biberon Daha Al: Savaşın göçe zorladığı anneler, yeterince beslenememe ve yaşadıkları sıkıntılardan dolayı bebeklerini anne sütüyle besleyemiyorlar. Yetişkinlere yönelik gıda dağıtımlarının gecikmesi büyük sorunlara neden olmasa da, bebekler için hayati sorunlara yol açabiliyor. Her gün sürekli ve düzenli olarak mama/süt dağıtımlarının yapılması hayati zorunluluk taşıyor. Bebekler için mama, bebek ve çocuklar için süte ihtiyaç var. Fakat dağıtım yapabilecek malzeme mevcut değil.
Not: Mama ve sütlerin son kullanma tarihlerine özel olarak dikkat edilmesi gerekiyor. Ulaşım ve dağıtım sürelerinin de hesaba katılarak son kullanma tarihi uzun ürünlerin gönderilmesine özel olarak dikkat edilmeli.
Kampanyalar için tüm STK, parti, dernek ve kuruluşları dayanışmaya, kampanya çağrıcısı olabilecek her kurumu, bulunduğu yerellik üzerinden ortak dayanışma ağını örmeye çağırıyoruz. Yerelliklerde kurulmuş olan dayanışma koordinasyonlarının kampanyaya sahip çıkarak, sesimizi yükseltmelerini bekliyoruz.
Bebeklerin sağlıklı büyüyebilmek için mama, süt, biberon ve beşiğe ihtiyaçları var.
Dayanışma ağını güçlendirelim, umudu birlikte büyütelim…”