Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı(TİB) mahkeme kararı olmaksızın site kapamaları ve engellemeler yapabilecek.
Gezi Parkı süreciyle başlayan sosyal ağ engellemeleri 17 Aralık yolsuzluk soruşturmalarıyla devam etmiş ve çıkan ses kayıtlarıyla son noktaya ulaşmıştı. Başta Twitter ve Youtube olmak üzere sosyal ağlar kapatılmaya başlanmış ve hatta DNS, Proxy, VPN’ler bile engellenerek sosyal ağlara girmek imkansız hale gelmişti. Twitter’dan da direkt kişiler engellenmeye başlanmış, Twitter yetkilileri İstanbul’a çağrılmış ve daha bir sürü şey. Fakat tüm bu süreçler bir mahkeme kararı sonrası devreye sokulmuştu. “Ülke güvenliğini tehlikeye sokmak” en büyük bahane idi.
“İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve İnternette İşlenen Suçlarla Mücadele Yasası” isimli bir yasa ile sanal aleme büyük bir darbe yapıldı. Torba yasanın şüphesiz en çok konuşlacak kararı ile artık TİB “Milli Güvenlik” ve “Kamu Düzeninin Korunması” gerekçesiyle mahkeme kararı olmaksızın 4 saat içerisinde internette erişimin engellenmesi sağlanabilecek. Buna göre Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi nedenlerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, erişimin engellenmesi TİB Başkanı’nın talimatı üzerine TİB tarafından yapılacak.
Abdullah Gül itiraz etmişti
Aralık 2013 tarihinde aynı yetkiler torba yasa ile dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulmuş fakat Abdullah Gül mahkeme kararı olmaksızın TİB’in bu yetkilere sahip olmasını rahatsız edici bulmuştu. Bu tepkiden sonra TİB düzenlemeye gitmiş ve trafik erişimlerine yalnızca mahkeme kararıyla erişebileceklerini belirtmiş ve torba yasa buna göre düzenlenmişti.
Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden kısa bir süre Aralık 2013 tarihindeki torba yasa bir kez daha gündeme gelmiş ve üstelik Abdullah Gül’ün rahatsızlık verici olarak gördüğü mahkeme kararı olmaksızın yetkilendirme de yeniden eklenerek. Bu torba yasayla beraber, daha doğrusu Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği doğrultusunda artık internetin en büyüğü, hatta tabiri caizse internetin sahibi TİB oldu.
“Özel hayatın gizliliği” ve “Özgür ifade” kavramlarıyla sorunu olduğuna birçok kez şahit olduğumuz hükümetin bu torba yasa sonrası mahkeme kararı olmaksızın yapabileceklerini şöyle sıralayabiliriz;
- Yalnızca TİB başkanının kararıyla bir internet sitesi en geç 4 saat içerisinde engellenebilecek.
- TİB dilediği kişinin internet trafik bilgisine herhangi bir sınırlama olmadan anında erişebilecek. (Daha önceden bu işlemler mahkemeden talep ediliyor ve bu süreç en az 1 ay sürüyordu.)
- Sosyal ağlardaki bir içeriğin engellenmesi için o içerikten yalnızca TİB başkanının rahatsız olması yeterli olacak.
- Hangi sitede, hangi içerik üzerinde ne kadar süre ve ne sıklıkla zaman geçirdiğiniz kaydedilecek ve buna istenildiği zaman bakılabilecek.