Asya Abdulah: IŞİD Kobane’de kimyasal silah kullanıyor

PYD eşbaşkanı Asya Abdullah, yaptığı bir açıklamada IŞİD’in Kobane‘de kimyasal silah kullandığını iddia etti. Abdullah, IŞİD’in attığı silahların PYD’liler üzerinde bayılma, görme kaybı ve nefes darlığına neden olduğunu söyledi.
Bu arada, IŞİD’in akşam saatlerinde YPG mevzilerine saldırmasıyla, başlayan çatışmalar sabaha karşı devam etti. Çatışmalar gece boyunca karşılıklı şiddetli bir şekilde sürdü. Koalisyon uçakları IŞİD’in kentin doğu ve güneydoğusunda bulunan iki mevzisini etkili bir şekilde bombaladı. IŞİD noktaları arasında Kobani’nin hakim tepesi Miştenur’daki IŞİD hedefleri de vuruldu.

Asya Abullah.

Asya Abdullah BBC okurlarının sosyal meya üzerinden sorduğu soruları da cevapladı. Asya Abdullah’a sorulan sorular ve verdiği cevaplar şöyle;

-Peşmerge Kobane’ye ulaştı mı?

Asya Abdullah: Şimdiye kadar Peşmerge Kobani’ye gelmedi. Kobani’ye kimse gelmedi, Kobani’yle bu konuda herhangi bir görüşme de olmadı.

Rojava’ya sığınan kaç Türkmen var?

Asya Abdullah: Rojava’da çok sayıda Türkmen var. Ancak net bir sayı veremem. Daha çok Halep’teler. Afrin’de varlar. Halep’in Azez ve Bab ilçelerinde varlar. Kürtlerin Türkmenlerle de ilişkileri iyidir.

-ABD’nin gönderdiği silahların bir kısmının IŞİD’in eline geçtiği söylentileri var. Bunun doğruluğunu teyit ediyor musunuz? Zira bir takım videolar bunu doğrular nitelikte.

Asya Abdullah: YPG açıklama yaptı silahların ellerine sağlam bir şekilde ulaştığını. Sağlık hizmeti veren kurum da, ilaçların kendilerine sağlam bir şekilde ulaştığına dair açıklama yaptı.

-PYD bünyesinde savaşan Türkler var mı? Türklerin PYD’ye katılması konusunda ne düşünürsünüz? Bu konuda bir organizasyonunuz var mı?

Asya Abdullah: YPG ve YPJ ve Burkan Fırat (ÖSO dahil bazı Suriyeli muhalif gruplarla PYD’nin kurduğu grup) var Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan. Türkiye vatandaşı Türk asıllı biri geçenlerde şehit oldu. YPG onu açıkladı

-Kobani’deki kuşatma ne zaman biter?

Asya Abdullah: Kobani’de çok şiddetli bir çatışma devam ediyor. IŞİD, Ceraplus, Mınbıc ve Telabiyat’tan destek getiriyor buraya. Dün akşam da çok şiddetli bir çatışma vardı. Dün akşam bombalı bir araç infilak etti. IŞİD Mınbıc ve Rakka’da camilerden Kobani’deki savaş için cihat çağrısı yapıyor. Arapları zorla savaşa getiriyor. IŞİD kuşatması kaç gün daha sürer o konuda net bir gün veremem. IŞİD’in burada kırılması için büyük bir desteğe ihtiyacımız var. Silah ihtiyacımız var. Kobani bir yıldır büyük bir ambargoyla karşı karşıya. Acilen bir yardım koridorunun açılması lazım.

-Türkiye’den geçiş koridoru dışında bir talebiniz var mı?

Asya Abdullah: Türkiye komşumuzdur. Sınırlarımız birdir. IŞİD’in Kobani’de kırılması Türkiye halkına da bir hizmettir bu kapsamda Türkiye Kobani’ye destek sunarsa kendi halkına da sunmuş oluyor. Türkiye’den iyi bir diyalog istiyoruz, destek istiyoruz, silah istiyoruz, yardım koridorunun açılmasını istiyoruz.

-Türkiye, PYD’yi düşman ve terör olarak görüyor. Siz Türkiye’yi nasıl görüyorsunuz?

Asya Abdullah: Biz Türkiye’yi kardeş ülke olarak görüyoruz. Düşmanı ortak olan bir ülke olarak görüyoruz. IŞİD ikimizin de ortak düşmanı. Sınırlarımız aynı.

-Rojava sınırına hendek kazan Barzani ve IŞİD’in sınır hakimiyetine göz yuman Türkiye devleti ABD’nin Kobani söylemlerinden sonra bambaşka bir tutum sergilemeye başladı. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?

Asya Abdullah: Kobani’ye saldırı olunca Kürdistan’ın birçok bölgesinde Kobani’ye destek eylemleri oldu. Kürt partileri toplandılar. Kürdistan’daki partilerin Kobani’ye sahip çıkmalarını çok anlamlı ve değerli buluyoruz. ABD’nin sahiplenmesini de anlamlı ve önemli buluyoruz. Güzel bir adımdır. Demokratik bir partiyiz. 3 yıldır Suriye halkıyla ve diğer halklarla iyi bir diyalog içerisindeyiz. Amerika’yla da iyi bir diyalog içerisindeyiz.

-Sayın Barzani’nin birlik çağrısını ve Peşmerge’nin gelecek olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Asya Abdullah: Her zaman Kürt birliğini önemsedik. Birliğe beraberliğe hep önem veriyoruz. Sadece Kürtlerin birlikteliği değil, diğer halklarla da birliktelik istiyoruz.

-ABD’nin yardımının altında bir şey var mı? Bu yardımı neden yapıyor? Daha sonra bu savaşın Esad’a karşı sürdürülmesini mi şart koşacak?

Asya Abdullah: ABD koalisyonda yer alıyor. IŞİD’e karşı bize verilen yardımı anlamlı buluyoruz. Destek altında bir şey aramıyoruz.

-Türkiye’nin IŞİD’i desteklediğini iddia ediyordunuz, elinizde belge var mı?

Asya Abdullah: Türkiye’nin politikası birliğe yönelik olmalı. Diyaloğa inanıyoruz. Türkiye Kobani’ye sahip çıkmalı.

-Kobane’de kurulan kanton için Esad Rejimiyle verilen mücadeleleri, savaşları anlatır mısınız?

Asya Abdullah: Birçok defa Suriye rejimi insanlarımıza saldırdı. Şehitlerimiz oldu. Halep’te rejim askeriyle çatışmalarımız oldu. Kayıplarımız oldu. Suriye rejiminin saldırıları karşılıksız kalmamıştır.

PKK’den kaç gerilla YPG’nin içinde var?

Asya Abdullah: YPG sadece Kürtlerin gücü değildir. YPG’de çok sayıda Süryani, Arap var. YPG’de bir sürü Arap ve Süryani şehidi var. YPG Suriye Rojava halkını koruyor. Diğer halklarla kurumlarla da ilişkimiz olduğu gibi PKK ile de ilişkilerimiz vardır. (ANF – BBC)

Yoruma kapalı