Ermeni Soykırımı’nda “inkara son” kampanyası

ihd_manşet

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, “inkara son” kampanyasına ilişkin düzenledikleri basın toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermeni Soykırımı’na ilişkin taziye mesajına cevap verdi.

Av. Eren Keskin, İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe ve Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon üyeleri Renan Akman, Meral Çıldır ve Ayşe Günaysu katıldığı toplantıda, basın açıklamasını okuyan Av. Eren Keskin, “Soykırımın 100. yılı aynı zamanda soykırım inkarının da 100. yılıdır ve inkar soykırımın sürekli kılınmasıdır” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın taziye mesajına yanıt vermek istediklerini belirten Keskin, “Başbakan’ın sözlü olarak dile getirmemeyi tercih ettiği, kamuoyunun karşısına çıkarak ağzıyla söylemek istemediği, bu yüzden yazılı olarak açıkladığı metin Cumhuriyet tarihinde bir ilki oluşturuyor” dedi.

“Ermenilerin acı çektiğini kabul ediyor, Ermenilere başsağlığı diliyor, Türkiye’de 1915 ‘olaylarına’ ilişkin farklı düşüncelerin serbestçe ifade edilmesinin gerektiğini ilan ediyor” diyen Keskin, herşeye rağmen taziye mesajı ile devletin inkar politikasının değişmediğini kaydetti. Keskin, “Türkiye Cumhuriyeti devleti hakaret ve yalan dolu kaba bir inkarcılıktan, bir miktar inceltilmiş bir inkarcılığa geçiş yapmak zorunda kalmıştır” diye konuştu ve taziye metninin soykırımı inkar metni olduğunu vurguladı.

“Ermeni Soykırımı’nın 100. Yılına Doğru İnkara Son” kampanyası başlattıklarını duyuran Keskin, kampanyanın farklı kollarda yürüyeceğini belirtti. Keskin, kampanya boyunca yapacakları çalışmaları şöyle özetledi: “Cadde, sokak, okul, meydan ve parklardan soykırım faillerinin adlarının kaldırılması için çalışacağız. Soykırım kurbanı Ermeni milletvekili, yazar, gazeteci, bilim insanlarının adlarının kendileriyle ilgili mekanlara verilmesi için çaba harcayacağız. Belediyelerin web sitelerinde yer alan, Hıristiyan halklara yönelik ırkçı ifadeler içeren ya da onları yok sayan kent tarihlerinin kaldırılmasına yönelik çalışmalarımız olacak. Belirlediğimiz 9 pilot şehir için alternatif kent tarihi hazırlayıp bu metinlerin web sitelerinde yer almasını talep edeceğiz.”

Yoruma kapalı