İş cinayetinde ölen 3 işçinin canına 14 bin lira tazminat

İstanbul’da 3’üncü Köprü inşaatında 3 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin Bakanlık teftiş raporu tamamlandı. İnşaatta mevzuata aykırı 12 eksiklik tespit edilirken, patrona yalnızca 14 bin 560 lira idari para cezası uygulandı. 3’üncü Boğaz Köprüsü Kuzey Marmara Otoyolu viyadük inşaatında 5 Nisan’da yaşanan ‘kaza’da, beton ve iskele ile birlikte düşen Lütfü Bulut, Yaşar Bulut ve Kahraman Baltaoğlu adlı işçiler yaşamını yitirmişti. DHA’nın haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu, olayla ilgili raporunu tamamladı. 37 sayfalık raporda, 12 eksiklik saptandı.

İşverenin çalışanların sağlığını ve güvenliğini sağlamadığına vurgu yapılan raporda, iskelenin yanal yükü kaldıracak özellikte olmadığı, güvenli şekilde desteklenmediği, kontrol edilmediği belirtildi. Raporda, kazanın en önemli nedeninin tasarım ve planlamada tehlikenin öngörülmemesi, imalatın yeterince sağlam yapılmaması, kontrolünün sağlanmaması olduğu ifade edildi. Raporda ayrıca, 15 Kasım 2013’te başka bir taşeron firmanın yaptığı 19’uncu viyadük inşaatında denetim yapıldığı, çalışanlar için hayati tehlike oluşturan 4 eksiklik saptandığı ve işin durdurulmasının istendiği belirtildi. Ancak işyeri dosyasında, işi durdurma kararına ilişkin mühürleme uygulandığını gösteren tutanak bulunmadığına dikkat çekilen raporda, işverinin durdurma kararının kaldırılmasına yönelik bir başvurusunun olmadığı da vurgulandı.

Ölen işçi kardeşlerden Lütfü ve Yaşar Bulut’un avukatı Ünal Demirtaş, işverene uyulanan idari para cezasının düşük olduğunu belirtti. Demirtaş, “İdari para cezalarının düşük olması da işverenleri bir nevi teşvik etmektedir. İş güvenliği önlemleriyle ilgili daha ağır cezalar verilmesi bu tür kazaların önlenmesine yardımcı olacaktır” dedi. (Birgün)

page_hazine-anlasmayi-imzalamiyor-3-koprude-finansman-sorunu-yasaniyor_366580861

Yoruma kapalı