Sosyal medyada ve görsel basında büyük yankı uyandıran küçük bir kız çocuğunu açılan ateşten kurtaran “Suriyeli kahraman çocuk”, videosunun gerçek değil. BBC’de yayımlanan bir habere göre Youtube’da milyonlarca kişi tarafından izlenen “Suriyeli kahraman çocuk” videosu, Norveçli film yönetmeni Lars Klevberg tarafından Malta’da çekilmiş bir filme ait.
Norveçli film yapımcısı grup yaptığı açıklamada “Suriyeli kahraman çocuk” adıyla Youtube’da yayımlanan filmin kendileri tarafından bu yaz Malta’da çekildiğini açıklayarak filmin gerçekmiş gibi görünmesine çalıştıklarını söyledi.Grup bu yaz Malta’da videoda görünen yerde, gerçekmiş gibi sunulma niyetiyle filme çekildiğini söylüyor. Oslo’da çalışan 34 yaşındaki film yönetmeni Lars Klevberg, Suriye’deki çatışmaya ilişkin haberleri izledikten sonra bir senaryo yazmış. Filmi kasıtlı olarak gerçekmiş gibi sunarak çatışma bölgelerindeki çocuklar üzerine bir tartışma başlatmayı amaçladığını söylüyor.
“Bir film yapıp gerçekmiş gibi davranabilirsem, insanlar bunu paylaşıp umut duygularıyla tepki verecekti,” diyor. “Bunu bu yılın mayıs ayında Malta’da, Troy ve Gladiator gibi başka ünlü filmlerin de kullanmış olduğu bir sette çektik,” diyor Klevberg. “Küçük oğlan ve kız Maltalı profesyonel aktörler. Arkaplandaki sesler Malta’da yaşayan Suriyeli mültecilerin sesleri.”
Milyonlarca kişiyi büyük ihtimalle kandıran bir film yaparken içleri rahat mıydı? Klavberg “Rahatsız olmadım,” dedi. “Hakiki gibi görünebilen bir klip yayınlayarak savaşta sıklıkla kullanılan bir araçtan faydalanmayı umduk; gerçek olduğunu iddia eden bir video yapma aracı. Filmin dikkat çekip tartışmalar başlatıp başlatamayacağını görmek istedik, her şeyden önce çocuklar ve savaş hakkında. Ayrıca medyanın böyle bir videoya nasıl tepki vereceğini de görmek istedik.” Aslına bakılırsa film, Ekim 2013’te Norveç Film Enstitüsü’nden (NFI) ve Norveç Sanat Konseyi İşitsel ve Görsel Fonları’ndan fon almış. Film yapımcıları, fona başvuruları sırasında filmi internete yüklerken videonun gerçek mi kurgu mu olduğuyla ilgili açık bir ifade koymayacaklarını belirttiklerini söylüyorlar. Ayrıca bunu finanse edenlerin bu niyetlerin farkında olduklarını ve bunu desteklediklerini iddia ediyorlar.
“Kurşunların arasında hayatta kalabilen çocukların bunun gerçek olmadığına dair küçük ipuçları vermesini bekliyorduk,” diyor yapımcı John Einar Hagen. “Böyle bir film yapmanın etiği üzerine filmin finansörleri ile uzun konuşmalarımız oldu.”
NFI’da çalışan kısa film yetkilisi Asa Meyer de BBC Trending’e şunları söyledi: “Dikkat çekmek için yapılmış alaycı bir şey değildi. Dürüstçe motivasyonları vardı. İnsanların bunu gerçek sanmasına şaşırdım. Filme bakınca, küçük çocuk vuruluyor; ama koşmaya devam ediyor. Çocuğun üstünde kan yok.” dedi. NFI, filmin üretimine 280,000 kroner (26 480 pound) bağışlamış. “Gerçekten küçük bütçeli bir filmdi,” diyor Bayan Meyer. “İnsanlar genellikle daha fazla para için başvurur.” Ancak, Bayan Meyer filmin internete yüklendiğini duyduğunda film yapımcılarını bunun bir kurgu olduğunu duyurmaya teşvik etmiş. NFI’nin filmin gerçek olmadığını insanlara söylemekte bir sorumluluğu olup olmadığı sorulduğunda, Bayan Meyer “Film yapımcılarının sorumluluğuydu” dedi. (YDH)