KCK Yürütme Kurulu üyesi Sabri Ok: Müzakere süreci başlamamıştır

KCK Yürütme Konseyi üyesi Sabri Ok, rehin tutulan Kürt siyasi tutsakların da pazarlık konusu yapılamayacağını söyledi. Kürt meselesinin çözümü konusunda AKP Hükümeti tarafından atılan pratik bir adım olmadığını, sokak ortası polis infazlarının arttığını belirten Ok, ‘’Barış süreci gibi bir süreç halihazırda yoktur. Müzakere süreci başlamamıştır’’ dedi. Sabri Ok, Kürt halkı ve demokratik kesimlerin etkili bir mücadele yürüterek AKP’yi adım atmaya zorlaması gerektiğini ifade etti.

ANF’ye konuşan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok, cezaevlerindeki baskı ve hak ihlallerinin yanısıra siyasi soykırım operasyonların arttığına dikkat çekti.  AKP’nin tedavi edilmesi gereken siyasi tutsakları pazarlık konusu yaptığını kaydederek şöyle dedi: “Yaklaşık 40 yıllık bir zindan direniş geçmişimiz var. Mazlumlar, Hayriler, Kemaller ve Ferhatlar ile başlayıp bugüne gelen bir direniş tarihine sahibiz. Öyle anlaşılıyor ki Türk devleti, bu tarihi görmeyen, bu direnişlerden dersler çıkarmayan bir politika izlemeye devam ediyor. Eğer Türkiye zindanlarında devrimciler direniyorlarsa, muhakkak bunun bir gerekliliği ve zorunluluğu vardır. Ya devrimcilerin onuruna bir saldırı vardır ya da insanca yaşam koşularına dönük bir saldırı vardır. Doğal olarak devrimciler de buna karşı bir direniş geliştiriyorlar.”

DEVLET İNTİKAMCI YAKLAŞIYOR

Doğru tutumun bu direnişlere neden olan sorunları ve etkenleri ortadan kaldırmak olduğunu kaydeden Ok, bu saldırıların altında intikam duygusu olduğunu kaydetti. “Bu siyaset kimseye kazandırmaz’’ diyen Ok,  Türk devletini bu uygulamalardan ve yaklaşımdan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Tedavi edilmedikleri için tutsakların cezaevlerinde tek tek yaşamını yitirdiğini belirten Sabri Ok, “bu tutsakların durumu vicdani ve ahlaki bir sorundur. Böylesi bir yaklaşım gerektirir. Ancak AKP, utanmadan ve sıkılmadan bu tutsakları pazarlık konusu yapmaya çalışıyor. Böyle bir zihniyet olabilir mi?” dedi.

Kürtlerin bu yaklaşımı asla kabul etmeyeceğini dile getiren KCK Yürütme Konseyi üyesi Ok şöyle konuştu: “Hareket olarak bizim de cezaevindeki arkadaşları pazarlık konusu yapmamız söz konusu olamaz. Kürt halkı ve dostları mücadeleyi yükselterek, toplumda daha büyük bir duyarlılık geliştirerek AKP’ye bu konuda adım atmaya zorlayacaktır.”

Son dönemlerde sokak ortası polis infazlarının arttığına dikkat çeken Sabri Ok, “Savunmasız insanlar kurşunlanarak öldürülüyor. Gözaltına alınanlar veya tutuklananlar işkenceye maruz kalıyor. AKP’nin bu söylemlerini ve yaklaşımlarını süreç açısından nereye koyacağız? Ortada büyük bir samimiyetsizlik var. Görülüyor ki, AKP’nin zihniyetinde herhangi bir değişiklik yoktur. AKP toplumları, kültürleri ve farklı inançları kabul etme zihniyetine kavuşmamıştır. Kürt halkının tarihsel gerçekliğini yok saymaya devam ediyor” dedi.

“POLİS VE ASKERLE İSTİKRAR SAĞLANMAZ”

AKP’nin sürekli gerekçe yaptığı asayiş konusuna ise KCK Yürütme Konseyi üyesi Sabri Ok, hükümetin halk eylemlerini bahane ederek her türlü hak gaspına gittiğini ve baskıya başvurduğunu kaydetti. “Toplumda istikrar sadece polis ve asker gücü ile sağlanabilir mi?” diye soran Ok, şöyle dedi: “Bütün egemenlerin, patronların, paşaların kısacası iktidar sahiplerinin ortak vurgusu istikrar kavramıdır. İstikrar böyle olmaz. İstikrar, toplumun demokratikleşmesi ile olabilir. İnsanın özgürleşmesi ve sorunların çözülmesi ile istikrar olur.”

AKP’nin hala Kürtlerin varlığını kabul etmediğini hatırlatan Ok, “eğer çözümden, Kürt sorunundan bahsediliyorsa bu, mücadelenin ve direnişin sonucudu. Şimdi devlet, ‘halktan tepki gelişirse süreç duracak’ diyor. Olmayan bir süreç nasıl durur? Devlet bunu Kürtlerden hangi hakla ister? Halk olarak kabul etmiyorsun, varlığına tahammül etmiyorsun, özgürlüğünü ret ediyorsun ve tepki gösterme diyorsun. Böyle bir şey olamaz” dedi.

Kürtlerin bu tür hikayelere kanmaması gerektiğini belirten Ok, “Hareketimiz bu konuda defalarca açıklama yaptı. Yine söylüyorum; bir kişiye bir mahallede tutuklama veya gözaltına alma girişimi olduysa mahallenin hepsi saldırı kendisine yapılmış gibi tepki göstermelidir. Halk evlatlarını vermemelidir” dedi.

“MÜZAKERE SÜRECİ BAŞLAMAMIŞTIR”

Kürt halkına ve demokratik çevrelere rehavete kapılmamaları uyarısında bulunan Ok, müzakere sürecinin başlamadığını vurguladı.  Ok, sunları söyledi “Barış süreci gibi bir süreç halihazırda yoktur. Müzakere süreci başlamamıştır. Atılan pratik bir adım yoktur. Hiçbir şekilde böyle bir yanılsama içerisine girilmemelidir. Ayrıca bir haksızlık varsa, haksızlığa karşı direniş meşrudur. Bazı kesimlerin algı oluşturma çabaları var. Ne Kürt halkı özgürleşmiştir ne de Kürtler statü kazanmıştır. Rêber Apo hala özgürleşmemiştir. Bizim asıl ve öncelikli hedeflerimiz bunlardır. Bunlar gerçekleşmeyinceye kadar da her alanda mücadele etmek meşrudur ve olmalıdır.”

Sabri Ok

Related Articles

Köşe Yazıları
Mustafa Durmuş
Bir haberin düşündürdükleri : “Aşırı tedbir Allah’a güveni sarsar!”
Mustafa Durmuş

Özcan Kırbıyık
Türk ordusu -Roboski’de- görevini samimiyetle yerine getirmiştir!
Özcan Kırbıyık

Onur Arpaçukuru
Mülkiye biat etmez
Onur Arpaçukuru