Madende Ekim ayı bilançosu ağır: 28 ölü, 10 yaralı

Dev-Maden-Sen, 2014 Ekim ayı içinde yaşanan ölümlü “kazalar”ın bilançosunu açıkladı

madenci

Soma’da yaşanan ve 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan facianın ardından işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin konular kamuoyunda tartışılır hale geldi. Soma’nın ardından Torunlar İnşaat ve Ermenek’te madeni su basması sonucu 18 işçi için umutsuz bekleyiş, Soma faciası ile başlayan tartışmaları daha da alevlendirdi.

İşletme sahiplerinin kâr hırsı; özelleştirmeler nedeniyle gittikçe yaygınlaşan, son yasal düzenlemelerle de yasal hale getirilen taşeron sistemi; işçilerin örgütsüz oluşu veya işçilerin örgütlü olduğu sendikaların, işverenden yana tavır alması; işverenin iktidarla yakın ve kirli ilişkileri sonucunda ocaklarının denetimsizliğinden, cinayetlerin üstünün örtülmeye çalışmasına kadar uzanan çok karmaşıkmış gibi görünen ama sendika-işveren-iktidar üçlüsü şeklinde formüle edebileceğimiz işbirliği bugün yaşanan iş cinayetlerinin nedenlerini açıklamakta.

İş cinayetlerinin yaşandığı işyerlerinde çalışan işçiler ve bu gelişmeleri yakından izleyen kamuoyu, tüm bu yaşananlar sonucunda mücadeleci, işveren ve hükümetlerden bağımsız, bir sendikal anlayışa sahip, sınıfın çıkarlarından yana tavır alacak, iş yerini, işyeri temsilciliğini esas alan bir sendikal anlayışla, işverene ve onun iktidarına karşı mücadele edilebileceği konusunda hem fikir olmaya başladı.

İş kolumuz madencilik sektöründe Ekim ayında gerçekleşen ve sendikamıza ulaşan bilgilere göre ölümlü “kaza” sonucunda toplam 28 işçi yaşamını yitirirken, 10 işçi de yaralı olarak kurtarıldı.

Madencilik sektöründe 2014 Ekim ayı içinde yaşanan ölümlü “kazalar” ve sonuçları:

15 EKİM 2014 – Isparta’nın Eğirdir İlçesi Akpınar Köyü yakınlarında, özel sektör maden işletmesinde, işçileri taşıyan ve işletmede servis olarak kullanılan kamyonetin, ocağa yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki yemekhanede yemeğini yiyen işçileri getirirken devrilmesi sonucu; Dursun Ozan, Mehmet Özalp, Ziya Yılmaz, Musa Olgun ve Muammer Keskin yaşamını yitirdi. Kazada, kamyon sürücü Coşkun Eryılmaz ile 9 işçi de yaralandı.

19 EKİM 2014 – Isparta’nın Sütçüler İlçesine bağlı Yeşilyurt Köyü sınırları içinde Mermer Ocağı’nda çalışırken üzerine ekskavatör kovası düşen işçi yaşamını yitirdi.

27 EKİM 2014 – Karaman’ın Ermenek İlçesi’ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarında Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.’ne ait linyit ocağında su baskını sonucu 18 işçi galeride hayatını yitirdi.

27 EKİM 2014 – Ordu’nun Gülyalı İlçesi’ne bağlı Divane Köyü’nde, taş ocağında kullanılan kamyonun altında kalan Mustafa Bektaş (45) yaşamını yitirdi.

31 EKİM 2014 – Bartın’ın Amasra İlçesi Tarlaağzı Köyü yakınlarındı Hattat Holding’e bağlı Hema Enerji A.Ş’nin Çin’li taşeron şirketlerin çalıştığı taş kömürü ocağında meydana gelen göçükte Maoshun Yang (38) ile Shoujle Sun (37) yaşamını yitirirken, 1 işçi yaralı olarak kurtuldu.

31 EKİM 2014 – Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik Beldesi Ayiçi Mahallesi’nde, özel sektöre ait taş kömürü ocağında Mustafa Turan (46), maden taşıyan iki vagonu çeken halatın kopması sonucu arada sıkışarak can verdi.

Ekim Ayı içinde sendikamıza ulaşan, toplam “kaza” sayısı: 6, Ölü sayısı: 28, Yaralı sayısı: 10
İş cinayetlerinde yaşamını yitiren arkadaşlarımızı saygıyla anıyor, ailelerinin acılarını paylaşıyor, yaralı olarak kurtulan ve tedavileri sürenlere de acil şifalar diliyorum. (Dev-Maden-Sen Yönetim Kurulu)

 

 

Yoruma kapalı