Malatya’da Suriyelilerin kaldığı kampta 54 kız çocuğu “evlendirildi”

Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen ve Malatya’daki kampa yerleştirilen 7 bin 493 Suriyeli bulunuyor. Kamptaki 54 kız çocuğunun “evlendirildiği” ortaya çıktı. Durum, Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Meryem Özlem Kütük ve ekibinin şubat ayında başlattığı araştırma çalışmasıyla tespit edildi.

Kampa 7 bin 493 Suriyeli yaşıyor. Kampta 0-18 yaş grubunda 2 bin 490’ı oğlan, 2 bin 489’u kız, toplam 4 bin 979 çocuk ve ergen bulunuyor. Kampta 13-18 yaş arası 610 kız çocuğu, 539 erkek çocuğu kalıyor. Kamptaki aileler, çocuklarını “tecavüz mağduru olmamaları” düşüncesiyle akrabaları ya da başkalarıyla “evlendirdiklerini” ifade etti. Çocuklar, tecavüzden uzak tutulmak istenirken, başka bir çıkmaza sürükleniyor.

“Evlendirilen” 54 kız çocuğundan, akrabalarıyla “evlendirilenlerin” sayısı 24. Çocuklardan birisi ise kuma. Evlendirilen 54 kız çocuğunun, 26’sı doğum yapmış, 13’ü hamile, 11’i düşük yaşamış, biri ise kürtaj olmuş. Şu anda 15 yaşında olan bir kız çocuğu 3 çocuk doğurmuş, 3 de düşük yapmış. “Evlendirilen” çocuklardan 5’i, kendi isteğiyle doğurmadığını söyleyip çocuklarını istememiş.

“Evlendirilen” kız çocuklarından 38’i bombalara maruz kalmış, 36’sının evi yıkılmış. 7’si silahlı saldırıya uğramış, 5’i ise dövülmüş. 26 tanesinde post travmatik stres bozukluğu, birinde major depresif bozukluk, 4’ünde de özgül öğrenme güçlüğü tespit edilmiş.

“Evlendirildiği erkek çalışmayan kız çocuklarından birisi; zekâ geriliği olan erkek ile evliliğini şöyle anlattı: “Küçükken avucum sıcak süt yüzünden yanmıştı. Bizde elinde, yüzünde yara olan kızları zekâ geriliği olanlarla evlendirirler. Beni de böyle evlendirdiler.’’

evlendirilen kız çocukları

 

 

 

(Habertürk)

Yoruma kapalı