Mısırlı devrimciler tahliye edildi

Açlık grevindeki Mısırlı devrimciler Ala’ Abdul Fettah, Muhammed Abdurrahman (Nubi) ve Vail Metvali dün Kahire ceza mahkemesinin kefaletle tahliye kararı sonrası akşam saatlerinde serbest kaldılar. Ala’ Abdul Fettah 26 Kasım 2013’te askeri mahkemelerde yargılamaları protesto için Şura Meclisi (Mısır parlamentosunun üst kanadı) binası önünde yapılan bir gösteriye katıldıktan sonra 28 Kasım’da evi basılarak gözaltına alındı. Cunta rejiminin çıkardığı yeni Protesto Yasası uyarınca aynı gösteride gözaltına alınan 24 arkadaşı ile birlikte 11 Haziran’da 15 yıl hapis cezası aldı. Şura Meclisi Davası olarak bilinen davanın karar duruşmasına Ala’ Abdul Fettah ve arkadaşlarının katılmasına izin verilmedi. Dün bu davadan tutuklu bu üç ismin kefaletle tahliyesine karar vermekle birlikte yargılama sırasında birçok hukuksuzluğa imza atan yargı heyeti davadan çekilerek yeniden yargılamanın önünü açtı.

Mahkemenin kararı, hapisanelerde giderek yayılan açlık grevlerine destek için cumartesi günü aralarında Muhammed el-Baradey’in Dustur partisi ve 2012 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda üçüncü olan Nasırcı Hamdin Sabahi’nin Halkçı Akımı’nın olduğu 7 Mısırlı sol ve liberal partinin desteklediği sembolik açlık grevi eylemlerinin ardından geldi. 15 Mısırlı gazetecinin Protesto Yasasını protesto için Kahire’deki Mısırlı Gazeteciler Cemiyeti merkezinde başlattığı açlık grevi de bu karar neticesinde dün öğlen saatlerinde sonlandırıldı. Gazeteciler yaptıkları açıklamada protesto yasasına karşı açlık grevi yapanların “kahramanca mücadelelerinin ilk meyvelerini almaya başladıklarını” söylediler. Birçok üyesi hapiste ve dışarıda açlık grevinde olan 6 Nisan Hareketi yaptığı açıklamada mahkemenin kararını memnuniyetle karşılarken açlık grevi kampanyasının devam edeceğini belirtti. Ala’ Abdul Fettah da hapishane çıkışında yaptığı kısa açıklamada protesto yasasından dolayı hapiste olan herkes serbest kalana kadar bu açlık grevi kampanyasının devam edeceğini söyledi.

Mısır’da 25 Ocak 2011 ayaklanmasının sembol isimlerinden solcu eylemci Ala’ Abdul Fettah, tutukluğunu ve cuntanın hukuksuzluğunu protesto etmek için 18 Ağustos günü açlık grevine başlamıştı. 33 yaşındaki Ala’ Abdul Fettah, Mısır’ın son beş yönetiminde (Hüsnü Mübarek, Mübarek’in devrilmesinden sonra iktidara el koyan askeri cunta Yüksek Askeri Konsey, halkoyuyla cumhurbaşkanlığına gelen Müslüman Kardeşler üyesi Muhammed Mursi, Mursi’nin devrilmesinden sonra görevini devralan Adli Mansur ve cuntanın lideri yeni cumhurbaşkanı Abdul Fettah Sisi) ya gözaltına alındı ya da tutuklandı. Kız kardeşi Senaa da Ala’nın özgürlüğü için yapılan bir gösteriden sonra gözaltına alındı ve halen hapiste ve açlık grevinde. Mısır’ın önde gelen insan hakları savunucularından olan babaları Ahmed Seyf el-İslam geçirdiği açık kalp ameliyatı sonrası komaya girdi ve Ala’ ve Senaa’nın hastanede babalarını ziyaret etmelerine izin verildi. Ala’ Abdul Fettah bu ziyaret sonrası açlık grevine başlama kararı almıştı. Ahmed Seyf el-İslam 27 Ağustos’ta hayatını kaybetti.

Mısırlı El-Ahram ve Mada Masr haber sitelerinden İntifada Yayınları tarafından derlendi.

Yoruma kapalı