Suriye ve Iraklı milyonlarca mülteci kış tehdidi altında

Suriye’deki iç savaşla başlayan ve DAİŞ çetelerinin Rojava ile Güney Kürdistan’a saldırıları ile giderek artan mülteci sayısı 10 milyonu geçiyor. Yaklaşan kış aylarıyla birlikte başta çocuklar olmak üzere binlerce mültecinin yaşamının söz konusu iken, insan hakları kuruluşlarından ciddi uyarılar geliyor. Mülteci dramının daha kötü boyutlara ulaşmasını engellemek için bugün Almanya’da geniş katılımlı bir konferans düzenlenirken, mülteci felaketinin önlenmesi için gereken milyarlarca dolar fonun bulunup bulunamayacağı muamma.

mülteciler küçük bouyt

Suriye’deki iç savaşın başlamasından bu yana yerlerinden olan 10 milyonu aşkın kişiden 3,2 milyondan fazlası komşu ülkelere göç etmişken, 7 milyona yakın Suriyeli de evlerini terk ederek ülkenin daha güvenlikli bölgelerine sığındı. Ürdün, Lübnan, Türkiye, Irak ve Mısır gibi komşu ülkelere sığınan sığınmacıların yarısını çocuklar oluşturuyor.

DAİŞ çetelerinin Musul işgali ve sonrasında Şengal ile Güney Kürdistan geneline yönelik saldırıları da en az 1 milyon kişiyi yerinden etti. Başta Ezidi Kürtler ve Hristiyanlar olmak üzere yüz binlerce kişi ya Güney Kürdistan’a yada Irak’ın diğer kentlerine göç etmiş durumda.

Öte yandan, kışın yaklaşmasıyla birlikte yüzbinlerce mülteci büyük bir insanlık faciası ile karşı karşıya kalabilir. Başta Şengal dağı ve çevresi ile Güney Kürdistan’a sığınan 300 bini aşkın kişinin aşırı soğuklar nedeniyle büyük tehlike altında. Güney Kürdistan’daki mülteciler için en az 26 mülteci kampı gerekirken, halen inşa aşamasında olan sadece 10 kamp bulunuyor.

Kobane ve Şengal gibi DAİŞ çetelerinin saldırıları altındaki birçok şehrin yanı sıra, Suriye ordusu ile diğer muhalif grupların çatıştığı birçok bölgede de kışın gelmesiyle birlikte endişeler artmış durumda. Kobane, Şengal, Homs, İdlib, Halep, Musul ile Irak’ta DAİŞ ile çatışılan diğer kentlerde savaş koşulları hem yiyecek hem de barınma sorununu en üst düzeye çıkarmış durumda.

ULUSLAR ARASI KONFERANS BUGÜN

Almanya’nın öncülüğünde başkent Berlin’de bugün düzenlenecek olan konferans ile, milyonlarca mültecinin sorunlarına yönelik çözüm önerileri tartışılacak. Almanya Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenecek olan konferansa, Kalkınma İşbirliği Bakanı Gerd Müller’in  yanı sıra Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres ile 40 ülkeden temsilciler katılıyor. Konferansa ayrıca, uluslararası faaliyet gösteren yardım kuruluşlarının temsilcileri de yer alacak.

Konferans nedeniyle açıklama yapan Almanya Kalkınma İşbirliği Bakanı Gerd Müller ve uluslararası yardım kuruluşları, Suriye ve Irak’taki mülteciler için acil yardım çağrısı yaptılar.

 ‘DAİŞ SALDIRILARI BİZE VE DEĞERLERİMİZE DE SALDIRIDIR’

Şengal katliamı sonrası Güney Kürdistan’daki Ezidi ve Hristiyan mültecileri ziyaret ettiğini söyleyen Gerd Müller, DAİŞ çetelerinin tecavüzlerine maruz kalan kadınları hatıtrlattı. Müller, “bu saldırı bize ve değerlerimize de saldırıdır” dedi.

Güney Kürdistan ve Irak’ın kuzey bölgelerindeki 300 bin mültecinin geçici kamplarda barındırıldığını hatırlatan Müller, kış aylarıyla birlikte soğukların ve buna bağlı olarak da ölümlerin kapıda olduğuna dikkat çekti. Çoğunluğu Güney Kürdistan’daki mülteciler için en az 26 kampa ihtiyaç olduğunu kaydeden Müller, hali hazırda sadece 10 kampın inşa edilmekte olduğu bilgisini verdi. Müller, “Yüzyılın felaketi ile karşı karşıyayız. Tek bir çocuk, kadın ve de herhangi bir mülteci, kamplarda donmak, açlık ve susuzluktan ölmemelidir” diyerek, durumun vehametinin altını çizdi.

3,7 MİLYAR DOLARA İHTİYAÇ VAR

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre ise, Suriye ve Irak’taki mültecilerin kış aylarını geçirebilmeleri için en az 3,7 milyar dolar fona ihtiyaç var. Konferansa ev sahipliği yapan Almanya, Avrupa Birliği (AB)’nin en az 1 milyar euro (1,28 milyar dolar) maddi destek sunmasını talep ediyor.

Kalkınma Politikaları Birliği (VENRO) adlı insani yardım kuruluşlarının oluşturduğu çatı örgütüne göre ise, hali hazırda Suriye ve Irak’taki mültecilerin sağlıklı bir şekilde barındırılması için gereken şartların yarısı bile mevcut değil. VENRO temsilcisi Mathias Mogge’ye göre, mülteciler için gereken yardım fonlarının sadece yüzde 47’si hazır durumda.

620 bini aşkın Suriyeli mültecinin sığındığı Ürdün de, mültecilerin getirdiği yükü kaldıramayacak durumda. ‘Save the Children’ adlı yardım kuruluşunun Ürdün program direktörü Aber Ziyadeh, ülkesindeki 180 bin mültecinin Avrupa Birliği ve diğer batılı ülkeler tarafından kabul edilmesini istedi.

Ziyadeh, 7 milyon nüfuslu Ürdün’ün mültecilerin barınma, sağlık ve beslenme gibi temel sorunlarıyla baş edemediğini ve bu yükün hafifletilmesi için batılı ülkelerin daha fazla destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.

ANF

Yoruma kapalı