Behiç Ak’ın Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği! adlı çocuk romanına iki ödül verildi

Behiç ak

Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ÇOGEM); edebiyat yapıtlarının çocuk ve gençlerin gelişim süreçlerindeki yerini, bilimsel bir anlayışla kamuoyu ile paylaşmak; okuma kültürü konusunda duyarlık oluşturmak; sanatçıları nitelikli yapıtlar vermeye özendirmek amacıyla düzenlediği 2014 Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Roman Yarışması sonuçlandı.

Çocuk ve gençlik edebiyatının seçkin öncüleri Muzaffer İzgü, Gülten Dayıoğlu, Yalvaç Ural, Adnan Binyazar, Emin Özdemir, Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün ve Prof. Dr. Sedat Sever’in Seçici Kurul Üyesi olduğu yarışmada, Behiç AK’ın Günışığı Kitaplığı için yazıp resimlediği Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği! adlı çocuk romanı, Ankara Üniversitesi ÇOGEM 2014 Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Roman Ödülü’ne değer görüldü. Behiç Ak’ın karikatür tadındaki desenleriyle zenginleşen; editörlüğünü Müren Beykan’ın, grafik tasarımını Huban Korman’ın yaptığı kitap, çocukları, aileleri ve eğitimcileri, sanal ve gerçek ortamda biçim değiştiren yaşam felsefesi üzerine düşünmeye davet ediyor.

İlk kez bu yıl verilen ödül, çocuk ve gençlere seslenen yazınsal nitelikli özgün yapıtları topluma kazandırarak, ülkemizde çocuk ve gençlik edebiyatı kültürünün gelişmesine katkı sağlamayı; Türkçe’nin varsıl anlatım olanaklarıyla kurgulanmış edebiyat yapıtlarıyla çocuk ve gençleri buluşturmayı; çocuk edebiyatı alanında nitelikli yapıtlar üreten sanatçıları çocuk ve genç okurlarla buluşturmayı; çocuk ve genç okurların nitelikli çocuk edebiyatı yapıtları konusunda bilinçlenmesine katkı sağlamayı; yazarları, çocuk ve gençlere seslenen nitelikli edebiyat yapıtları yazmaya özendirmeyi hedefliyor.

***

Uluslararası Çocuk Kitapları Kurulu (International Board on Books for Young People – IBBY)  üyesi Çocuk ve Gençlik Yazarları Derneği tarafından her yıl en iyi Türkçe çocuk romanı ödülü de Behiç Ak’ın, Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği!  kitabına verildi. Yılın Çocuk Kitapları 2013 ödülleri, 33. İstanbul Kitap Fuarı’nda düzenlenecek ödül töreninde sahiplerine verilecek. Ödül töreni  8 Kasım 2014 Cumartesi günü saat 15.15-16.15 saatleri arasında Heybeliada Salonu’nda gerçekleştirilecek.

***

BEHİÇ AK

1956 yılında Samsun’da doğan Behiç Ak, İstanbul’da mimarlık öğrenimi gördü. 1982’den beri Cumhuriyet gazetesinde bant karikatür çiziyor. Çocuk kitabı yazarlığı ve çizerliği, oyun yazarlığı ve sanat yönetmenliğinin yanı sıra belgesel film alanında da çalışmaları olan sanatçının resimli çocuk kitaplarından bazıları, Japonya’da da yayımlanan Gökdelene Giren Bulut, Kedi Adası, Rüzgârın Üzerindeki Şehir, Uyurgezer Fil ile Büyükanne ve Miyop Ejderha. Yazar daha önce; 1991’de ve 1996’da Gazeteciler cemiyeti karikatür ödülü , 1993’te Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü, 1994’te Ankara Film Festivali En İyi Belgesel Film Ödülü ve Kültür Bakanlığı Özel Ödülü, Ayrılık’la  1996’da Afife Jale “En iyi Yazar” ödülü, 2004’te Ankara Sanat Kurumu “En iyi Yazar” ödülü, 2010’da ”İki çarpı iki” oyunuyla En İyi Yazar ödülü aldı.

Yoruma kapalı