Aralarında komünist yazar Arif Çelebi, Özgür Radyo eski Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğan ve Atılım gazetesi yazarlarından Bayram Namaz’ın olduğu 8 sosyalistin serbest bırakılması talebiyle avukatlar, 3. kez, 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuru yaptı.
Sosyalistlerin yakınları ve gazeteciler, başvurunun sonucunu Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde “adalet nöbeti” ile beklemeye başladı.
Avukatlar, başvurunun ardından, aynı dosyada yıllarca tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Atılım gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Şenoğlu, sosyalistlerin aileleri ile birlikte basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Uğur Güç, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi yöneticisi Gülbin Aygün, ESP İstanbul İl Başkanı Çiçek Otlu katıldı.
Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Özlem Gümüştaş, sosyalistlerin tahliye edilmesi için 3. kez mahkemeye başvuru yaptıkları söyledi. Daha önce 4. ve 5. Ağır Ceza mahkemelerine başvuru yaptıklarını, ancak kabul edilmediğini hatırlatan Gümüştaş, Ergenekon davasında mahkeme heyetinin “yargı kararının kesinleşmediği” gerekçesiyle tahliye kararı verdiğini, hukuki olarak aynı durumun geçerliği olduğu 8 sosyalistin ise tahliye edilmediğini belirtti.
İlk başvurularını 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıklarını belirten Gümüştaş, bu mahkemenin Ergenekon davasına bakan, Veli Küçük ve Levent Ersöz’ü tahliye eden mahkeme olduğunu kaydetti. 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları başvurunun ise tutukluluk süresinin 10 yılı doldurmadığı gerekçesiyle reddedildiğini söyleyen Gümüştaş, “Tutukluluk süresi zorunlu haller dışında 5 yıldır, yani 2 artı 3 olarak uygulanıyor. Yürürlükteki yasa geçerlidir” dedi.
Sosyalistlerin dosyasını çok tartıştıklarını, üretme belgeler ile delil üretilerek cezalar verildiğini ifade eden Gümüştaş, Ergenekon davasına konulan gizlilik kararını da tartıştıklarını söyledi. Ergenekon’da insanlığa suç işleyenlerin yargılandığını hatırlatan Av. Gümüştaş, “Kürdistan’da, Gazi’de işlenen suçların yargılandığı bir davadır. Orada verilen karar siyasidir” dedi.
Yasaları uyglamayan 4. ve 5. Ağır Ceza Mahkemelerini HSYK’ya şikayet edeceklerini de bildiren Av. Gümüştaş, yargıdaki çifte standarda son verilinceye kadar sokakta olmaya devam edeceklerini söyledi.
Ardından söz alan TGS Genel Başkanı Uğur Güç, çifte standarda son verilerek, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.”KCK Basın” davasında tutuklu olan gazetecilerin tahliye edilmesine sevindiklerini belirten Güç, sosyalistlerin tahliyesi için de umut olduğunu kaydetti.
ÇHD İstanbul Şubesi yöneticisi Gülvin Aygün, yargıdaki durumun her geçen gün kötüye gittiğini ifade ederek, “TMY kaldırılmadığı müddetçe çok bir şey değişmeyecek” dedi. Aygün, “Ergenekon davasında olduğu gibi 8 Eylül tutsaklarının da serbest bırakılmasını bekliyoruz” dedi. (ETHA)