Ali Solmaz İsviçre, Basel’de anıldı

Uzun yıllar sürgünde yaşamak zorunda kalan SYKP üyesi Ali Solmaz, İsviçre, Basel’de yoldaşları tarafından düzenlenen bir törenle anıldı.

Ali Solmaz, Türkiye’ye geri dönüşünün üzerinden çok zaman geçmeden kanser illetine yenik düşerek 11 Mart’ta hayatını yitirmiş ve Mersin’de toprağa verilmişti. Bir yıl önce de ağbisi Hasan Solmaz yine kanser illeti nedeniyle ölmüştü. 

İsviçre’deki yoldaşları Basel’de yaptıkları ve 150 kişinin katılımıyla gerçekleştirdikleri bir toplantıyla Ali Solmaz’ı andılar. Gençlik yıllarından beri TKEP saflarında mücadele arkadaşlığı yaptığı Sebahattin Ünlü toplantıdaki konuşmasında “Ali yoldaş idealist bir sosyalistti. Yaşamı boyunca biriktirmeyi değil paylaşmayı seçti. Yüreğini ve bedenini tüm insanlığın eşit ve özgürce yaşaması için mücadeleye adadı” dedi. Solmaz’ın yeğeni Özgür Şeker de onun kendi yaşamında bir ışık olacağını, mücadelesini sürdüreceğini söyledi. Daha sonra yaşamını sergileyen bir slayt gösterisi yapıldı. Ardından da Ali Solmaz’ın devrimci mücadelede ve işkencehanelerde hayatı paylaştığı arkadaşları ortak anılarını paylaştılar.

Ali Solmaz’ın yaşamından görüntülerin yer aldığı

ali-solmaz_sykp-bayrakli

YAŞAM ÖYKÜSÜ*

İlk ve orta okulu Adıyaman Gölbaşı kazasında tamamlayan Ali Yoldaş 1974 yılında Kırşehir Öğretmen Okulundan mezun olmuş, sırasıyla Erzurum, Adıyaman ve Konya il ve ilçelerinde öğretmenlik yapmıştır.

Ali yoldaş görev yaptığı bu bölgelerde halkla çok iyi ilişkiler geliştirmiş, sevgiler kazanmıştır.

1970 yılları başlarında gerek ülkemizdeki sınıf mücadelesinin gelişimi, gerekse uluslararası konjonktürdeki siyasal gelişmelerin sonucu ortaya çıkan gençlik örgütlerini yakından takip etmiş, emekçi halk çocuğu olarak THKO önderlerinden Sinan Cemgil ve yoldaşlarının bölgemizde bedenleri ile yakmış oldukları devrim ateşinden etkilenmişti. THKO’nun 1971 12 Mart faşizminden almış olduğu darbe sonrası oluşan THKO/MB ile tanışarak ilk siyasal tercihini yapmış, daha sonra sırasıyla Emeğin Birliği, Birlik Yolu ve TKEP yapılanmalarında aktif olarak yer almıştır.

Ali yoldaşın örgütlü yaşamı 12 Eylül faşist darbesi sonucu işkenceler, tutuklamalar, gözaltılar nedeniyle dönem dönem kesintiye uğrasa da ilişkileri sürmüş, aynı zamanda bu siyasal yönelimlerinde etkisi olan yine bir süre önce aramızdan ölümsüzlüğe uğurladığımız Hasan Solmaz yoldaşın esir düşüp idam cezasına çarptırılması sonucu, ailevi nedenlerle en son görev yaptığı Konya ilindeki çok sevdiği öğretmenlik mesleğinden istifasını vererek ailesinin yanına Mersin’e yerleşmiş, ancak yaşadığı yoğun gözaltılar, ekonomik sıkıntılar, Ali yoldaşı yurt dışına çıkmaya zorlamıştır.

Ali yoldaş bundan sonraki yaşamında İsviçre’ye yerleşerek bugüne kadar siyasal yaşamını çeşitli siyasal araçlar ve kurumlarda ve son olarak da ölümsüzlüğe uğradığımız bu güne kadarki süreçte SYKP’nin aktif bir üyesi, Avrupa’daki örgütümüzün kuruluşunda emeği geçen yoldaşlardan biri olarak siyasi mücadelesini sürdürmüştür.

Ali Solmaz 11 Mart 2014’te vefat etti. Doğum yılı 1955’tir.

*Sebahattin Ünlü tarafından hazırlandı.140409_ali-solmaz-basel1

140409_ali-solmaz-basel2

Yoruma kapalı