Atmosferdeki karbondioksit (CO2) seviyelerindeki artış nedeniyle sera gazları rekor seviyelere ulaştı. Yayınlanan bir rapora göre, atmosferdeki karbondioksit oranı son 30 yılda ilk kez ciddi oranda artış gösterdi.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayınlanan yıllık bültene göre, atmosferdeki karbondioksit oranı, sanayi devrimi öncesindekinden yüzde 142 daha fazla.
WMO’nun yayınladığı yıllık Sera Gazı Bülteni kapsamında, havaya salınan gazların atmosferde kalan bölümüne ait kayıtlar tutuluyor. Zira, salınan gazların önemli bir kısmı denizler, ağaçlar ve canlılar tarafından solunuyor.
WMO’nun yayınladığı bültene göre, atmosferdeki karbondioksit küresel ortalama miktarı, 2013 yılında 396 ppm’ye ulaşırken, bir önceki yıla oranla 3 ppm artış gösterdi.
SANAYİ DEVRİMİ ÖNCESİNİN 1,5 KATINA ULAŞTI
Bültende yer alan bilgilere göre, atmosferdeki CO2 oranı 1750 yılındaki seviyelerinin yüzde 142’si düzeyinde. Atmosferdeki CO2 artışının sadece artan emisyonlara bağlı olmadığı ve biyosferin bu gazları daha az emmesinin etkili olduğu tahmin ediliyor. Böylece biyosferdeki emme yeteneği 1998 yılı seviyesine düşmüş oldu.
WMO’nun bülteninde bu yıl ilk kez karbondioksit gazının denizlerde neden olduğu asitlenmeye ilişkin verilere de yer verildi. Buna göre, okyanuslar kişi başına günlük 4 kg karbondioksit emiyor. Okyanuslardaki asitlenmenin son 300 milyon yılın en yüksek seviyesinde olduğu da tahmin ediliyor.
UMUTLAR 2015’E BIRAKILDI
Dünya ülkeleri, 1997 yılında kabul edilen Kyoto Sözleşmesi’nden bu yana atmosfere giden gazları sınırlandırma konusunda herhangi bir adım atabilmiş değil. ABD ve Çin gibi büyük ekonomiler ile yükselmekte olan ülkelerin saldığı sera etkili gazlar dünya ülkelerinin toplamını geçiyor.
Avrupa Birliği (AB), gaz salınımlarının sınırlandırılması konusunda bazı adımlar atsa da, tüm dünya ülkelerini bağlayacak yeni bir sözleşme için son yıllarda gösterilen çabalar yetersiz kalıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) ise, 23 Eylül’de New York’ta düzenleyeceği özel bir zirve ile soruna çözüm bulmak istiyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon başkanlığında yapılacak olan ve devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı zirvede, iklim değişikliğine ilişkin yeni bir anlaşmanın olanakları masaya yatırılacak. BM, 2015 yılı sonuna kadar yeni bir bağlayıcı anlaşmanın hayata geçirilmesini hedefliyor.
BM’nin öncülük ettiği iklim zirvelerinin yirmincisi Aralık ayında Peru’nun başkenti Lima’da yapılacak. Ancak BM, Lima’dan ziyade önümüzdeki yıl Fransa’nın başkenti Paris’te yapılacak olan 21’inci zirveden sonuç almayı bekliyor.
Kaynak: ANF