Baluken: “Roboski’nin emrini siz mi verdiniz?”


idris-baluken_272405BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Roboski Katliamı’na ilişkin belgeleri gündeme getirdi.

Baluken, önergesinde şunları kaydetti: “Askeri Savcılıkça başlatılan soruşturma sonuçlanmış ve insanım diyen hiç kimsenin kabul edemeyeceği şekilde karara varılmıştır. Savcılık soruşturması bir yanıyla katliamı kabul ederken, diğer yanıyla da meşrulaştırmaya ve cezai yaptırımdan uzak tutmaya çalışmıştır. Şöyle ki; Genelkurmay Başkanının bombalama ve katliam emrini evinden verdiğini itiraf eden Savcılık, kaçınılmaz hata diye hukuk ve insanlık tarihinde olmayan bir kavramla katliamın üstünü örtmeye çalışmıştır.”

Baluken, Roboski Katliamı ile ilgili son olarak 13 Ocak günü istihbarat raporlarının basına yansıdığını belirterek, bu raporda, istihbaratı MİT’in verdiğinin ifade edildiğini hatırlattı. “MİT’in verdiği raporda PKK’li Fehman Hüseyin’in sınırı geçeceği belirtilmiş, bunun üzerine Genelkurmay Başkanının emriyle bir katliam gerçekleştirilmiştir” diyen Baluken, Erdoğan’dan şu sorularına yanıt istedi:

-Askeri Savcılığın soruşturması ile Roboski katliamında emri verdiği ortaya çıkan Genelkurmay Başkanı 34 insanın ölümüne sebep olmaktan yargılanacak mıdır? Bunun yanı sıra emir komuta içerisinde olan tüm askerler, siyasetçiler ve istihbarat elemanları yargılanacak mıdır?

– Türk Ceza Kanunu’nda ‘Kaçınılmaz hata’nın meşruiyetinin tanındığı bir madde var mıdır? 34 Kürt yurttaşımızın katledilmesi ile sivil mahkemelerce soruşturma başlatılacak mıdır?

-Roboski katliamında bombalama emrini verenler içerisinde sizin ya da hükümet üyelerinizin dâhiliyeti var mıdır? Varsa talimatı kimler vermiştir?

-27 Kasım ve 21 Aralık tarihlerinde MİT tarafından TSK’ya verilen istihbarat raporları nelerdir?

-Roboski katliamı öncesinde TSK’ya telefonla istihbarat veren üst düzey MİT görevlisi kimdir? TSK’da kimi arayıp bu istihbaratı vermiştir?

-Bu telefon görüşmesinin ses kaydı var mıdır? Varsa kamuoyu ile paylaşacak mısınız?

-Haberde geçen ‘kurul’ hangi kuruldur? Bu kurul içerisinde kimler bulunmaktadır?

-Bu kurul hangi kanuna göre nasıl bir hiyerarşik yapı içerisinde çalışmaktadır?