Türkiye Basın Sanayii İşçileri Sendikası (Basın İş) 1-2 Kasım tarihlerinde 69’uncu genel kurulunu gerçekleştirdi. DİSK’in kurucu sendikalarından olan Basın İş 2013 yılında çıkan 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu sonrasında tanımı değişen iş koluna uygun olarak ismini, yönetimini ve tüzüğünü değiştirerek yeni dönem hazırlıklarını tamamladı.
Basın İş sendikası yeni sendikalar kanunu ile yalnızca basın sanayi işçileriyle sınırlı olan işkolu tanımına gazeteciler, medya çalışanları, yayınevi çalışanları başta olmak üzere tüm medya ve yayın emekçilerinin dâhil olması ile yeni bir düzlemde örgütlenmeye başladı. Yasa sonrası gerçekleşen Genel Kurul ile bu çalışmalar kapsamında örgütün yapısı ve yönetimi de yenilendi.
Freelance çalışanlar üye olabilecek
Basın-İş bir ilke imza atarak Türkiye’de büyük ölçüde hak kayıpları yaşayan freelance (bağımsız) çalışanları da üyeleri arasına kattı. SGK kayıtları olmamasına rağmen freelance çalışanlar böylece DİSK Basın-İş çatısı altında örgütlenebilecek ve birlikte hak alma mücadelesi yürütebilecek. Türkiye’de sendikalı olan ilk freelance çalışan Ayşe Düzkan, genel kurulda telif ve eser sözleşmesi ile çalışanlara sendikalı olma çağrısı yaptı.
Tüzük ve İsim Değişikliği
Genel Kurul’un ilk günü İstanbul Diş hekimleri Odası Yılmaz Manisalı Eğitim Merkezi’nde toplandı. Genel Başkan Mustafa Yamak’ın açılış konuşmasının ardından Attila Özsever Başkanlığı’ndaki Divan’ın yönetiminde gerçekleşen Genel Kurul’da sendikanın tüzüğü ve isminin değiştirilmesine karar verildi.
Açılımı Türkiye Basın Sanayii İşçileri Sendikası olan Basın İş, adını Türkiye Matbaa ve Basın Yayın İşçileri Sendikası olarak değiştirirken kısa adı DİSK Basın İş olmaya devam edecek.
Tüzükte yapılan yenilikle sendikanın üç kişilik genel yönetim kurulu 7 kişiye çıkarıldı. Yeni dönemde 7 kişilik yönetim kurulunda sendikanın örgütlenme alanları olan matbaa işçileri, gazeteciler ve yayın evi emekçilerinde oluşan bir temsiliyet sağlandı.
Genel Kurulda Basın İş için bir “Bilim Kurulu” oluşturulması ve sendikanın logosunun değiştirilmesi karar altına alınırken sendikanın genel ilkeleri arasında yer alan cinsiyet ayrımcılığı başta olmak üzere her türden ayrımcılığa karşı mücadele ve dayanışma ilkesinin öne çıkarılması vurgusu yapıldı.
Basın İş çatısı altında örgütlenme çalışmaları yürüten gazeteciler, matbaa işçileri ve yayın evi emekçileri yaptıkları konuşmalarda bugüne kadarki faaliyetlerini anlatıp bundan sonrasına dair çalışma programı önerilerini dile getirdi.
Akademisyen Defne Özonur da “medya ve sahiplik yapısına” ilişkin sunumu ile genel kurul tartışmalarına katkı sundu.
Nejat ve Deniz Unutulmadı
Genel Kurul Yalvaç’ta hayatını kaybeden tarım işçileri ve Ermenek’te maden altında yaşanan su baskını sonrası halen ulaşılamayan maden işçileri anılarak başladı.
Genel Kurul’da Kobane’de hayatlarını kaybeden Deniz Fırat ve “freelance çalışanların örgütlenmesi” konusunda yürüttüğü tartışmalar hayatının kaybetmesinin ardından bir kez daha gündeme gelen çevirmen Suphi Nejat Ağırnaslı da unutulmadı. Fırat ve Ağırnaslı’nın fotoğrafları genel kurul salonuna asıldı.
Yeni Yönetim Belirlendi
Genel Kurul’un ikinci gününde gerçekleşen seçimler sonucunda Basın İş’in yeni yönetimi belirlendi. Gazeteci Faruk Eren’in Genel Başkanlığında matbaa işçileri, gazeteciler ve yayın evi emekçilerinden oluşan liste ve 70. Dönem Basın iş yönetimi şöyle oluştu:
Genel Başkan Faruk Eren
Genel Sekreter Özge Yurttaş
GYK üyeleri
Mahir Çetin
Taylan Gürbüz
Tayfun Koç
Ayşe Düzkan
Murat Kaspar
Genel Denetim Kurulu
Erol Aralık
Yaşar Aydın
Stefan Martens
Genel Disiplin Kurulu
Gülsev Toksöz
Aliye Gümüş Bekler
Umut Kaan Özdemir