Berkin Elvan’ın avukatlarından başvuru

Berkin Elvan soruşturmasında avukatlar, isimleri dosyaya gelen 9 gazcı polisin “şüpheli” sıfatıyla ifadesinin alınmasını istedi.

Emniyet, olay günü Okmeydanı’nda bin 65 polisin görevli olduğunu bildirdi. Avukatların, dosyaya gelen iki belge üzerinde yaptığı incelemeye göre, olay sırasında Okmeydanı’nda görevli polis sayısı 275. Ancak bu rakam da soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi için oldukça yüksek. Halkın Hukuk Bürosu avukatları, yeniden başvuruda bulunarak, “daha dar bir fail profili”ne ihtiyaçları olduğunu savcılığa bildirdi.

ETHA’dan Arzu Demir’in haberine göre; Berkin Elvan’ın 17 Haziran 2013 tarihinde başından gaz fişeği ile vurulmasının ardından 25 Haziran’da İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusu yapıldı. Halkın Hukuk Bürosu avukatları, Okmeydanı Mahmut Şevketpaşa Mahallesi’nde 16 Haziran’da görev yapan polis ve amirlerinin isim ve sicil numaralarının bildirilmesini istedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden ilk yazı, 16 Aralık 2013 tarihinde Çevik Kuvvet Şube Müdürü, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Muhammed Fatih Sarıyıldız imzasıyla gönderildi.

Söz konusu yazıda, 16 Haziran’da saat 08.00 ile 17 Haziran’da saat 08.00 arasında görev yapanların listesi yer aldı.

Avukatlar yaptıkları incelemede, bildirilen 791 personelden 152’sinin olay günü, Okmeydanı’nda olduğunu tespit etti.

Ancak Berkin, 16 Haziran günü saat 07.15-07.20 saatlerinde vurulmuştu. Avukatlar bunun üzerine daha önceki saate ait görevlendirmenin gönderilmesini talep etti. İl Emniyet Müdürü adına Emniyet Müdür Yardımcısı 2. Sınıf Emniyet Müdürü Faruk Karaduman imzasıyla gönderilen yazıda, “İlk yazımızdaki 16.06.2013 tarihli görev listelerinin her ne kadar 16.06.2013 tarihi saat 08.00 ile 17.06.2013 tarihi saat 08.00 arasında görev yapmakta olan personelleri gösterdiği belirtilmiş ise de o tarihlerde görev yoğunluğumuzdan dolayı gruplarımızın görev yerlerine görev listelerinde belirtilen saatten daha erken saatlerde intikal ederek görev aldığı anlaşılmıştır” denildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, ikinci görevlendirme yazısını ise 24 Mart’ta gönderdi. 16 Aralık ile 24 Mart’ta gönderilen görevlendirme yazılarına göre, ismi bildirilen polis sayısı bin 65 oldu.

Olay yerinde gün içerisinde bulunanların sayısı ise 275.

“Dar profile ihtiyacımız var”

Avukatlar, bu rakam üzerine savcılığa yeniden başvuruda bulundu, “Sağlıklı bir soruşturma yürütebilmek için 1065/275 sayısından çok daha dar bir fail profiline ihtiyacımız olduğu ortadadır. Bu nedenle olayla ilişkili birlik, grup, tim ve ekiplerle ilgili daha ayrıntılı bir değerlendirme yapmak uygun olacaktır” dedi.

Berkin’in vurulduğu gün ve yerde gaz tüfeği (ZET) eğitimi alanlar, eğitim almamışsa bile bu silahı kullandıranlar ve ateşlenmesi talimatı verenler ile silahlı personeli sevk ve idare eden birim amirlerinin tespit edilmesini isteyen avukatlar, olay yerinde görevli polislerin kask numaralarının da İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden istenmesini talep etti.

Ayrıca gazcı polisler İsmail Yeni, Oğuz Çelik, Muhammet Akbulut, Recep Salbaş, Mustafa Erbek, Mehmet Can Yılmaz, Ali Çiçek, Fatih Dalgalı, Ayhan Pekgöz’ün şüpheli olarak ifadesinin alınmasını, isimleri bildirilmeyen personelin de isimlerinin bildirilmesini istedi.

Bugüne kadar ifadesi alınan 21 polisin, birliklerinin, grup tip ve ekiplerinin, kask numaralarının, ZET eğitim belgeleri ile HST raporlarının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan istenmesini talep etti.

Yoruma kapalı