“Biber gazı ölümcüldür yasaklanmalıdır”

Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi, 1 Mayıs’ta yapılacak olan kutlamalara yönelik olası polis müdahalelerinde kullanılacak biber gazının zararlarına dikkat çekerek, biber gazının yasaklanması noktasında hükümete çağrıda bulundu.

1-mayis-oncesi-hukumete-biber-gazi-uyarisi460c2656180f5213073b

İstanbul’da Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi üyeleri, yaklaşan 1 Mayıs öncesi ve Taksim’de kutlamalara getirilen yasağın ardından olası polis müdahalesinde kullanılacak olan biber gazının zararlarına dikkat çekmek ve hükümeti uyarmak amacıyla Beşiktaş Barbaros Hayrettin Heykeli Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. “Biber gazı yasaklansın” yazılı pankart ve dövizlerin açıldığı eylemde, “Biber gazı ölümcüldür”, “Katil devlet hesap verecek” ve “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları atıldı. Türk Tabipler Birliği (TTB) ile Çağdaş Eczacılar Derneği üyesi doktorların da destek verdiği eylemde açıklama yapan Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi Sözcüsü Selin Tok, “Yakın zamanda Greif fabrikasında taşerona karşı direnişte olan işçilere, özelleştirmelere karşı Ankara’da nöbette olan Yatağan işçilerine, 1 Mayıs’a dönük Taksim’de basın açıklaması yapmak için bir araya gelen sendika üyelerine yönelik polis saldırıları kolluk güçlerinin 1 Mayıs’ta uygulayacakları şiddetin habercisidir” dedi.

“Biber gazı ölümcüldür yasaklanmalıdır”

Polislerin 1 Mayıs’ta kullanacağı müdahale araçlarının kendilerini kaygılandırdığını dile getiren Tok şöyle devam etti: “Yetkilileri uyarıyoruz. Tehlikeli, ölümcül olduğu bilimsel ve deneyimlerle kanıtlanmış biber gazı başta olmak üzere kolluk güçlerinin kitleler üzerinde kullanması planlanan kimyasal silahlar sonucu gerçekleşebilecek tüm sorunlardan mevcut siyasi iktidar sorumludur.” Polis şiddetine örnek olarak Van’da akrep tipi zırhlı polis aracın çarpması sonucu ağır yaralanan A.O, Urfa’da gaz bombası fişeğinin isabet etmesi sonucu gözünü kaybeden N.K ve Diyarbakır’da gaz bombası kapsülünün çarpması sonucu ağır yaralanan Mehmet Ezer’i gösteren Tok, “Biber gazı kimyasal bir silahtır, ölümcüldür, yasaklanmalıdır” diye belirtti.

“Biber gazı ciddi derecede sağlığa zararlıdır”

Tok’un ardından konuşan İstanbul Tabip Odası yöneticisi Hüseyin Demirdizen, geçtiğimiz yıl 1 Mayıs ve Gezi Parkı olaylarında yapılan müdahalelerde biber gazı ve gaz bombası sonucu yaşamını yitirenleri hatırlattı. Demirdizen, biber gazının bilimsel olarak zararlı olduğunun kanıtlandığını ve kesinlikle yasaklanması gerektiğini aktardı. Daha sonra konuşan Çağdaş Eczacılar Derneği Başkanı Nurdan Demirkan da, “Biber gazı ve gaz bombalarının fiziksel yaralanmalara ve ölümlere neden olduğunu hepimiz gördük. Biber gazı kimyasal maddelerden yapılmaktadır. Ciddi derecede sağlığa zararlıdır” dedi. (DİHA)

Yoruma kapalı