Bolu’da öğrenciler soruşturmalara karşı açlık grevinde

bolu_manşet

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde 13 öğrenci hakkında okula girişlerinin engellenmesi yönünde karar çıkartılmasına tepki gösteren 5 öğrenci, süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde 7 Kürt öğrenci, 5 Mart’ta faşistlerce saldırıya uğramıştı. Olayların ardından açılan soruşturmada 13 öğrencinin okula giriş çıkışlarının yasaklanması yönünde tedbir kararı çıkartılmıştı. Bunun üzerine üniversitenin Gölköy Kampüsü girişinde çadır kuran 5 öğrenci süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı.

Açıklama yapan öğrenciler, gerek kampüs içerisinde gerekse de kent merkezinde can güvenliklerinin bulunmadığına dikkat çekti, “Bizler defalarca bütün resmi kurumlara gerek yazılı gerekse de sözlü olarak bu durumları iletmiş olmamıza rağmen hiçbir şekilde bir önlem alınmadı. Hatta bu saldırıların faturalarının bize kesilmesi bu saldırıların dozajının giderek artmasna neden olmuştur” dedi.

Haklarında açılan soruşturmalar ve verilen cezalar nedeniyle eğitim haklarının da ellerinden alındığına dikkat çeken öğrenciler, “Bütün hukuksaz girişimlerimizin sonuçsuz bırakılması sonucunda Anayasal ve evrensel hukuk kriterleri zemininde yaşam ve eğitim hakkımız güvence altına alınana kadar gerçekleştireceğimiz bu eylem meşru bir zemin kazanmıştır. Bu doğrultuda taleplerimiz kabul edilene kadar süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başladık” diye belirtti.

Öğrencilerin talepleri şunlar:

“Okul öğrencisi olmayan kişilerin kampüs içerisinde silahlı bir şekilde var olmalarının önüne geçilmelidir.

Özel güvenlik birimi personellerinin faşist grupların her türlü hakaret ve saldırılarına göz yummalarını ve bu grupların saldırılarına zemin oluşturan her türlü davranışlarının önüne geçilmelidir.

Şehir merkezinde ise yaşam hakkımızı tehdit eden şahısların haklarında gerekli cezai işlemler yapılmalıdır.

Dönem başından beri sürekli olarak hakkımızda açılan ve hukuksuzca yürütülen soruşturma furyasına son verilmelidir.

Haklarında tedbiri uzaklaştırma kararı verilen 13 arkadaşımıza yönelik bu hukuksuz uygulamaya bir an önce son verilmelidir.

17 Mart 2014 tarihinden beri soruşturma açılan 13 arkadaşımızın eğitim/öğretim hakları geri iade edilmeli ve mağduriyetleri derhal giderilmeli.”

Yoruma kapalı