Çocuktan al demokrasiyi

Onlar haklarında karar verilen, devlet dersinde öldürülenler… Onlar çocuk… Ama çocuklar şimdi bu zihniyeti yıkıyor. Amed Çocuk Meclisi, kurduğu 10 komisyonla büyüklere demokrasi dersi veriyor. Eşbaşkanlıkla yönetilen Meclis’te çocuklar tüm sorunlarını masaya yatırıyor, çözüm arıyor

Amed Çocuk Meclisi Eşbaşkanı Evin Kurşun, Meclis’in 25-30 çocuk ile başladığını ancak, şu anda, sayılarının 45 kişiye ulaştığını belirtti. Kurşun, “Bu sene sayımızı artırarak 300’e dayanmasını istiyoruz. Sayımız 300’ü aşarsa biz sandığa gideceğiz” dedi.

‘Dindar nesil’, ‘Kemalist nesil’, ‘ırkçı nesil’ için depo olarak görülen çocuklar, Kürdistan’da bu zihniyeti kendi elleriyle yıkıyor. Onlar ‘özgürlüğün nesli’… Amed Çocuk Meclisi, çevreden ulaşıma, oyun alanlarından barışa kadar her sorunu kendi meclislerinde tartışıyor, karara bağlıyor.

Eşbaşkanlıkla yönetilen Amed Çocuk Meclisi, 15 Mart’ta “Çocuk Meclisi’nden Öz Yönetimle Özgür Yaşama” sloganı ile çalışmalarına aktif olarak başladı. Meclis oturumları Berkin’in, Uğur’un, Ceylan’ın, yani devletin katlettiği çocukların yoklamaları alınarak başlıyor.  Çocuklar tüm demokratik mekanizmaları işletiyor.

Eşbaşkan Arjen Altun da, çocukların Kürtçe konuşmasının önünü açmak istediklerini belirtiyor. Devlet tarafından katledilen çocukların anılarına bu meclisle sahip çıktıklarını söyleyen Altun, “Berkin, Ceylan, Enes ve katledilen tüm çocukların anılarına sahip çıkıyoruz” dedi.

Bu Meclis’i çocuklar yönetiyor

Amed Çocuk Meclisi, 15 Mart’tan bu yana çalışmalarına “Çocuk Meclisinden Öz Yönetimle Özgür Yaşama” sloganı ile aktif olarak başladı.

Amed’de bulunan Sümer Park Yaşam Alanı’nda çalışmalarına başlayan Meclis, geniş bir demokrasi anlayışı ile devletin belediye meclisi veya devletin klasik meclis anlayışından oldukça uzak duruyor. Çocukların bilinçli bir şekilde yaşam içinde yer alarak özgüvenlerinin geliştirildiği Çocuk Meclisi, doğrudan sokak, mahalle, semt ve kentten gelen fikirler ile bir araya gelerek, çözüm arayışlarında bir irade olmayı hedefliyor. Eşbaşkanlık sistemi ile yürütülen meclis çalışmalarında çocukların görev alanları belirlenerek gündem maddeleri belirleniyor. Her hafta bir araya gelen ve kent gündemi ağırlıklı olmak üzere çocukların sorunları hakkında bilgi paylaşımının sağlandığı Meclis’te devletin katlettiği çocuklar ise unutulmuyor.

Son olarak İstanbul’da polis tarafından katledilen Berkin Elvan ve yine Kürdistan’da katledilen çocukların resimlerinin asılı olduğu Meclis Toplantı Salonu’nda bir araya gelen meclis üyeleri, toplantılarında devlet tarafından katledilen çocukların yoklamasını alarak başlıyor. Meclis’in çalışma sisteminde ise sorunlar üzerinde yapılan tartışmalar sonrası yapılan çözüm önerileri, kurulan 10 meclis alt komisyonu tarafından hayata geçiriliyor. Meclis bünyesinde bulunan komisyonlarda dikkat çeken Anadil, Doğa ve Ekoloji, Spor, Kültür ve Sanat, Basın yayın, Eğitim, Engelli yaşam, Ulaşım trafik ve park, Barış ve kardeşlik ile Çocuk hakları komisyonları bulunuyor. Meclis kapılarını ilk kez DİHA’ya açan Amed Çocuk Meclisi, ‘Hernepeş’ marşı ile haftalık meclis çalışmalarına başladı.

Yakında sandığa gidecekler!

Eşbaşkanlardan Evin Kurşun (14), Çocuk Meclisi’ni kurmalarındaki amacın özellikle Amed’de yaşayan çocukların taleplerini dile getirerek, kendilerini ifade etmelerine olanak sağlamak olduğunu söylüyor. Çocukların kendilerini ifade etmekte zorlandıklarını kaydeden Kurşun, “Biz belediyeye taleplerimizi söylemiştik.

Taleplerimiz şöyleydi:

  • Birincisi Çocuk Meclisi olarak Sümer Park ortak yaşam alanında bir uzay simülasyonu istiyorduk.
  • İkinci talebimiz engelliler için üst geçitti
  • Ve Hevsel Bahçeler’indeki direnişin büyütülmesini istiyorduk”

Meclis’in 25 – 30 çocuk ile başladığını ancak, şu anda, sayılarının 45 kişiye ulaştığını belirten Kurşun, “Bu sene sayımızı artırarak 300’e dayanmasını istiyoruz. Sayımız 300’ü aşarsa sandığa gideceğiz” şeklinde konuştu.

Berkin, Ceylan, Enes…

Eşbaşkan Arjen Altun, “Kürtçe konuşmanın önünü açmak istiyoruz. Meclisimizde tüm çocukların Kürtçe konuşmasını sağlayacağız. Kürtçe bilmemek bizim en büyük problemimiz olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu. Devlet tarafından katledilen çocukların anılarına bu Meclis ile sahip çıktıklarını söyleyen Altun, “Berkin Elvan, Ceylan Önkol, Enes Ata ve daha birçok katledilen çocukların anılarına sahip çıkıyoruz” dedi.

DİHA – İsmail Eskin

Yoruma kapalı