“Devlet internetle savaş halinde”

internet-haftasinda-turkiye-internetle-savasiyor9e9b87f312aff058d1e8

Kitle örgütleri tarafından İnternet Haftası nedeni ile düzenlenen basın toplantısında konuşan Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Mustafa Akgül, Türkiye’nin adeta internetle savaştığını söyledi. Akgül, “Türkiye kendi başına kurallar getiriyor. Bu kuralları da tüm dünyada geçerli sayıyor. Bu yönü ile bir Don Kişot’a benziyor. Youtube yasağı ile de başını kuma gömen devekuşlarına benziyor” dedi.

Aralarında Alternatif Bilişim, Alternatif Medya, İnternet Teknolojileri, Tıp Bilişim Dernekleri ile Korsan Parti Hareketi’nin de olduğu Bilişim STK Platformu tarafından 7-20 Nisan internet haftası nedeni ile Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Karadağ, Türk.internet.com sitesi kurucusu Füsun Sarp Nebil, Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Mustafa Akgül, Alternatif Bilişim Derneği’nden Ali Rıza Keleş ve Bilgisayar Mühendisleri Odası’ndan Vedat Güneş katıldı.

“Devlet internetle savaş halinde”

Toplantıda ilk olarak, Alternatif Bilişim Derneği’nden Ali Rıza Keleş söz aldı. Türkiye’de internet haftasında sadece sansürlerden söz edilebileceğini söyleyen Keleş, “Türkiye’de devlet internetle savaş halinde. İnterneti yurttaşın hakkı olarak gören düzenlemeler yok. Herkes, interneti kontrol etme derdinde kimse interneti geliştirmek derdinde değil” dedi.

“Türkiye’deki internet yasağı matbaa yasağı gibi”

Keleş’in ardından Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Mustafa Akgül konuştu. İnternet haftasında topluma pozitif mesajlar vermek istediğini, sorunları gösterip çözüm önerileri sunmak istediğini dile getiren Akgül, gündemde olan internet yasaklarını Osmanlı dönemindeki matbaa yasaklarına benzetti. Akgül, “İnternet toplumun sanayi devrimi gibi hatta toplumun temel girişim aracı. Birçok devlet interneti toplumun temel hakkı olarak görmesine rağmen Türkiye’de durum böyle değil” diye konuştu.

Dünyada 2.7 milyar kişinin internet kullandığını, 998 milyon kayıtlı bilgisayar, 265 milyon alan adı, 959 milyon web, trilyon ölçüsünde web sayfası olduğu bilgilerini paylaşan Akgül, Türkiye’de ise 30-35 milyon civarında kullanıcı, 7 milyona yakın blog olduğunu söyledi. Yine Türkiye’de 30-35 milyon civarında internet kullanıcısı, 7 milyon bilgisayar olduğunu aktaran Akgül, interneti kullananların oranının yüzde 48.9, kullanmayanların oranının ise yüzde 51.1 olduğuna dikkat çekti. Sosyal ağlara ilişkin de bilgileri paylaşan Akgül, Türkiye’de 1.2 milyar Facebook, 650 milyon Twitter kullanıcısı olduğunu belirterek, günde ortalama 500 milyon civarında tweet atıldığı bilgisini verdi.

“Türkiye Don Kişot gibi”

Akgül, son dönemde getirilen erişim yasakları nedeniyle Türkiye’nin internetle savaşır hale geldiğini ifade etti. Akgül, bunu da şu sözlerle açıkladı: “Türkiye kendi başına kurallar getiriyor. Bu kuralları da tüm dünyada geçerli sayıyor. Bu yönü ile bir Don Kişot’a benziyor. Youtube yasağı ile de başını kuma gömen devekuşlarına benziyor.”

Twitter yasaklayan Başbakan Erdoğan’ın yasağının ardından Cumhurbaşkanı’nın bile tweet attığını ve Başbakan Erdoğan’ın 4 milyona yakın takipçisi olduğunu söyleyen Akgül, Türkiye’de durumu internet kullanıcıları açısından “parçalı bulutlu” olarak yorumladı. Akgül, internet kısıtlamaların arttığı ve Türkiye’yi çok daha kötü günlerin beklediğini söyledi. Akgül, Türkiye’de internetin, 12 Nisan’da 21. yılını doldurması nedeniyle tüm internet kullanıcılarını 7-20 Nisan’da gerçekleşecek 17. İnternet Haftasını bir şenlik havasında tüm ülkede kutlamaya çağırdı.

“Azerbaycan bile bizden ilerde”

Akgül’ün ardından söz alan “Türk.internet.com” sitesi kurucusu Füsun Sarp Nebil de toplantıya basının ilgi göstermemesini eleştirerek, “İnternet haklarımızı bilmiyoruz. Ne basın ne yurttaşlar bunları tartışmıyor. 10 yılda internet haklarımız konusunda çok geriye gittik. Teknik anlamda da hukuki anlamda geriye gittik. Azerbaycan bile bizden daha ileride” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı kadir Topbaş’ın 1 metre fiber kablo döşenmesi için izin vermediğini açıklayan Nebil, “İnternete izin vermeyen bir başkan yeniden seçildi” diyerek tepki gösterdi. (DİHA)

Yoruma kapalı