Gözaltında çocuklara işkence

Tatvan’daki tutuklamaları protesto eden kitleye polisin müdahalesi sonucu çıkan olaylardan sonra gözaltına alınan 4’ü çocuk 5 kişinin emniyette işkence gördüğü iddia edildi. Mahkeme tutanakları ve avukat beyanlarına göre elektrikli işkence dahil olmak üzere gözaltına alınanlar akıl almaz işkencelere maruz kaldı.

DİHA’dan Sinan Aygül’ün haberine göre; 30 Nisan Çarşamba günü Tatvan Adliyesi’nde mahkemeye çıkarılan 7 kişinin tutuklanmasının ardından çarşı merkezinde başlayıp ara sokaklara yayılan olaylardan sonra Ferhat Tarhan (21), B.Ö. (17), S.D. (16), B.K. ve Ü.B. adlı çocuklar, ara sokaklarda gözaltına alındı.

Dövülerek gözaltına alındılar

Olayların çarşı merkezinde yatışmasının ardından polisler, ticari taksilerle çıktıkları ara sokaklarda şüpheli buldukları herkesi gözaltına aldı. Gözaltına alınıp, bırakılan gençlerin ifadelerine göre, alıkonulanlar önce sokak ortasında darp edildi. Daha sonra ticari taksi ve çağrılan zırhlı araçlara konulan gençler, Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. 4’ü çocuk 5 kişi kendi ifadelerine göre, karakolda “kabus dolu saatler” geçirdi.

Başlarına zorla puşi bağlandı

Çocuklardan B.Ö. ve S.D’nin mahkeme tutanaklarına da geçen beyanlarına göre, iki çocuk karakolda yüzlerine puşi bağlanarak zorla fotoğrafları çekildi. Sürekli kaba dayağa maruz kalan çocuklara zorla Türk bayrağı öptürülerek, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a küfür etmeleri istendi. İddiaya göre, gençlere yüzlerini duvara dönüp, burunlarını duvara yapıştırmalarını isteyen polisler, burunlarını duvardan ayıranları bayıltana kadar dövdü.

Gözaltına alınan gençlerden ikisine kendileriyle çalışmalarını kabul etmeleri halinde 20 lira vereceklerini ve hemen bırakacaklarını söyleyen polisler, olumsuz yanıt aldıkları gençleri öldüresiye dövdü.


“Seni erkeklikten düşürürüz”

Olaylardan sonra evinin bulunduğu sokakta gözaltına alının Bitlis Eren Üniversitesi Harita Kadastro Bölümü 1. sınıf öğrencisi Nihat Tarhan (21) da, emniyette şiddete maruz kaldı. Tarhan’ın ifade tutanaklarına da geçen ve avukatlarının belirttiğine göre, gözaltına alındığı ilk andan gece yarısına kadar sürekli işkence gördü. Aldığı darbelerden dolayı bayılmış olmasına rağmen Tarhan’ın kasıklarına, karnına ve kafasına tekme atılarak, “Seni erkeklikten düşüreceğiz” diye tehdit edildi. Avukatına aktardıklarına göre, 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Nihat Tarhan’a hayalarına ve ayak parmaklarına elektrik verildi.

“Yürümekte zorlanıyorlardı”

Gözaltına alındıktan 3 saat sonra Tatvan Devlet Hastanesi’ne savcılık emriyle götürülen 4’ü çocuk 5 kişi, görgü tanıklarının anlatımına göre yolda yürüyemiyorlardı. Gözaltına alındığı esnada Nihat Tarhan’ın ayaklarına silah dipçiğiyle vurulduğu için ayakları parçalandı. Avukatların tedavi taleplerine rağmen Tarhan “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Yaşları küçük olan 4 çocuk ise mahkemece serbest bırakıldı. 

Yoruma kapalı