Gözaltındaki kayıplar: AİHM Türkiye’yi mahkum etti

cumartesi aneleri

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’nin Şırnak’ın Silopi İlçesi Görümlü Beldesi’nde 1993 yılında gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınmayan 6 kişinin yakınlarına 265 bin Euro ödemesine karar verdi. Kayıp yakınları mahkemenin kararından memnunluk duyduklarını belirterek, sorumluların da cezalandırılmasını istedi.

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesinde 13 Haziran 1993’te operasyon düzenleyen Tekirdağ 3. Zırhlı Tugay 2. Tabur Komutanlığı’na bağlı askerlerden 6’sı PKK ile girdiği çatışmada hayatını kaybetti. Çatışmadan sonra askerler köye operasyon düzenleyerek 13 kişiyi gözaltına aldı. 7 kişi serbest bırakılırken, Hamdo Şimşek, Hikmet Şimşek, İbrahim Akıl, Mehmet Salih Demirhan, Şemdin Cülaz ve Ömer Kurtay’dan ise bir daha haber alınamadı.

Kayıpların yakınları iç hukuk yollarından bir sonuç elde edemeyince davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. AİHM, dava sonucunda Türkiye’yi 265 bin avro tazminat ödemeye mahkum etti.

Cumhuriyet’e konuşan kayıp yakınlarından Mehmet Salih Demirhan’ın oğlu Nurettin Demirhan, babasının kaybedilmesinin ardından köyü terk ettiklerini söyledi. 1993’ten bu yana hukuk mücadelelerinin sürdüğünü aktaran Demirhan, “Gelişmelerden memnunum ama ben daha hala babamın kemiklerine kavuşamadım. Türkiye devletinden sorumluların cezalandırılmasını istiyorum. Kemiklerimizin bize bir an önce verilmesini istiyorum” dedi.

Mehmet Salih Demirhan’ın eşi Zeynep Demirhan da AİHM kararının ancak buruk bir sevince yol açtığını ifade etti. “1993 Haziran ayında köydeki askerler gelerek kocamı aldılar. Askerler daha sonra evimizi ateşe vererek uzaklaştılar. Kocam o günden beri yok. Kime sorduysak bir türlü bulamadık. Çocuklarımı babasız bırakanların cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.

Yoruma kapalı