HDP eş başkanları sonuçları değerlendirdi

983636_10152164028312562_839194669_n

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, HDP Basın Bürosu’nda seçim sonuçlarını takip etti.

Tuncel ve Kürkçü, burada basın mensuplarına bir değerlendirme yaptı.

Kürkçü, ortaya çıkan sonuçlara göre, Türkiye’deki iktidar ve muhalefetin, seçimlerden önceki tablolarını koruduklarını belirtti. Bu anlamda dengede esaslı bir değişiklik olmadığını kaydeden Kürkçü, şöyle devam etti: “Bizim açımızdan ileriye doğru adım attığımız söyleyebileceğimiz veriler var. BDP Kürdistan’da büyük bir başarı kazandı. Kendi tabanını muhafaza ettiği gibi, üzerine hem sayı ve nitelik de ekledi. BDP’yi kutluyoruz. HDP içindeki en önemli kurucu bileşenlerinden biri olan BDP’nin kazanımlarını Türkiye’nin batısında muhafaza ettiğini düşünüyoruz. 2009 yerel seçim oranını koruduk ve üzerine ekledik. Bu seçimlerin özellikle AKP ve CHP arasındaki kutuplaştırmaya dayalı taktik mücadele dolayısıyla bizden de bir kayma gözlüyoruz. Kaybettiklerimizin yerine koyduğumuzu görüyoruz. Bu tarihsel olarak ilk ve siyasi açıdan niteliksel bir değişimdir. BDP ve HDP ortaklığı genelde üçüncü kuvvet, Küdistan’da birinci kuvvet. Barış ve özgürlük, halkların eşitliği yolundaki siyaset yeni bir seviye kazanmış durumda. Buna dayanarak önümüzdeki mücadelelere bakacağız, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler arasında ve ortasında ortaya çıkacak yeni bir siyasal deklemlerde var olacağız.”

HDP Eş Genel Başkanı Tuncel ise seçim sürecinin AKP’nin rüşvet ve yolsuzluklarına ilişkin tartışmaların etrafında, tartışmalı bir süreç olarak yaşandığını belirtti. Tuncel, “Bu kutuplaşma sandık sonuçlarına yansıdı” dedi.

HDP’nin ilk kez seçime girdiğini hatırlatan Tuncel, bu anlamda alınan sonucun önemli olduğuna işaret etti.

Tuncel, şunları söyledi: “Üçüncü bir yol olarak, demokratik bir siyaset alanını genişletmek, Türkiye halklarına daha iyi bir seçenek sunmak bakımından daha iyi bir sonuç alabilirdik. Bu konuda kendimizle ilgili değerlendirme yapacağız. Sonuç itibariyle HDP’nin sandıktan çıkmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. BDP’nin seçim kazanımı oldukça önemli. Türkiye’nin çözülmemiş sorunlarını yerelde demokratik siyasetle elde etmiş olduğu kazanımı Türkiye bakımından da etkisi olacaktır. Bu daha başlangıç bizim için. Asıl işimiz şimdi başlıyor. Yarından itibaren HDP’yi daha güçlü örgütlemek, bir seçenek olarak sunmak önümüzdeki süreçlere daha aktif olarak katılmak istiyoruz. Değişim için radikal demokrasiye ihtiyaç var. HDP olarak buna adayız.”

Yoruma kapalı