HDP İstanbul’da kadın aday oranı yüzde 38


kadın adaylarHDP İstanbul’da kadın aday oranı yüzde 38

Yüksek Seçim Kurulu’na verilmesi gereken belediye başkan adaylığı ve belediye meclis üyeliği listeleri, son gün olan 17 Şubat günü siyasi partiler tarafından teslim edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul’daki 39 ilçede de aday gösterdi. Eşbaşkanlık sisteminin uygulandığı HDP’de resmi başvurulardaki prosedür sebebiyle 15 ilçede kadın adaylar başkan olarak gösterilirken, 24 ilçede erkek adaylar belediye başkanı olarak aday gösterildi. HDP’nin resmi kadın aday oranı %38, resmi erkek aday oranı %62 oldu. Resmi olarak başkan gösterilemeyen kadın ve erkek eşbaşkanlar belediye meclis üyesi listelerinde ilk sıradan aday gösterildiler.

HDP, ilçe belediye meclisi listelerinde İstanbul toplamında 816 aday gösterdi. Bu adayların 350’si kadın, 466’sı erkek. Kadın oranı  %43 erkek oranı %57 .

Adalar ilçesinde tüm adaylar kadın olarak belirlenirken Bakırköy, Bayrampaşa ve Beşiktaş ilçelerinde ilk beş sıra kadın adaylardan belirlendi. Diğer ilçelerin hepsinde bir kadın bir erkek aday sıralamasına uygun olarak fermuar liste uygulandı. Kadın adayların az olduğu ilçelerde erkek adaylar fermuar listenin arkasına yazıldı.

HDP Avcılar, Beyoğlu, Kadıköy ve Şişli ilçelerinde LGBTİ aday gösterdi.

CHP sadece Avcılar ve Beyoğlu ilçelerinde, MHP sadece Adalar ilçesinde, AKP ise sadece Maltepe ilçesinde kadın aday gösterdi. CHP’nin kadın aday oranı %5 olurken, MHP ve AKP için oran hesabı yapılamadı.