İki çocuğu Kobani’de savaşan anne: Yapabilsem ben de silah alırdım

Suruç’a geçen Kobanêli Derwêş ailesi, Kürt halkı ve yurdu için bedel ödemekten kaçınmayan ailelerden. Ailenin üç ferdi özgürlük mücadelesi içinde yer alıyor. Bir çocuğu HPG’de ve 2 çocuğu da YPG saflarında olan 58 yaşındaki Xecê Derwêş, Kobanê’de mevzilerdeki YPG/YPJ’lilere yemek yapıyordu, şimdi ise geldiği Suruç’ta, gözü geride bıraktığı savaşçılarda.

Kobanê’nin dört parça Kürdistan’ı bir araya getirdiğini belirten Derwêş, “Yer bizim yerimizdir. Ne kadar devlet birleşse ve üzerimize bu çeteleri gönderse de hiçbir yere gitmeyeceğiz. Bu yaşımda YPG ve YPJ’nin yanında olmak için çatışmaların ortasında yardımcı olmaya çalışıyordum. Bizi hiçbir güç topraklarımızdan koparamaz. Zaten Kobanê’de verilen mücadele en kısa zamanda başarıyla taçlanacak ve biz de geri döneceğiz” diyor.

Çocuklarının mücadelesi ve bu yolda döktükleri kanı sayesinde zaferin er ya da geç Kobanê’nin olacağını vurgulayan Derwêş,  mevzideki çocuklarının şu ifadelerini aktarıyor: “Anne biz Kobanê’yi savunmasız bırakmayız. Kobanê için canımızı vermeye hazırız. Biz yaşadığımız sürece Kobanê’yi savunacağız. Eğer şehit de düşersek zılgıtlar çek ki Kobanê’de kimlerin ve niçin mücadele ettiğini bilsinler. Gönlünüz rahat olsun. Hiçbir zaman gözyaşı dökmeyin.”

Çocukları ile gurur duyan Derwêş, devam ediyor: “Çocuklarıma sadece onların benim çocuklarım olmadığını, mücadelede yer alan herkesin annesi olduğumu ve hepsinin bir parçam olduğunu söylüyorum. Biri şehit düştüğünde dünyam yıkılıyor. Sanki onun yerine ben hayatımı kaybetmişim gibi oluyorum. Ben bu yaşımda yapabilseydim silahı alır onların arkasında dururdum.”

Günlerin yıl gibi geldiğini ve geçmek bilmediğini söyleyen Dervêş, anlatmaya devam ediyor: “Çocuklarımız onurumuz ve şerefimiz uğruna mücadele veriyor. Bu uğurda şehit düşüyorlar. Bu bir şaka değil. Çocuklarımız bizim için canını verirken, bunu nasıl olağan bir şeymiş gibi görebiliriz. Kobanê dört parça Kürdistan’ın kalbidir. Kürdistan’ın özgürlüğü Kobanê’den geçer. Eğer şehitlerimize ve toprağımıza sahip çıkmazsak özgürlüğümüze de kavuşamayız. Çocuklarımız düne kadar özgürlükleri için Kandil’in yolunu tutuyor ve gidiyordu. Bize ‘Çocuklarınız kimin için savaşıyor. Bizim orada toprağımız var mı’ diyorlardı. Bugün Kandil’dekiler de Kobanê’ye gelmiş Kobanê için savaşıyor. Onlar Kobanêli mi? Kürdistan için nerede olursa olsun verilen mücadele tüm Kürdistan için verilen bir savaştır. Bugün tüm Kürtler ayağa kalkmış ‘Kobanê’ diyor. Kobanê bu güçle başını hiçbir zaman düşmanın karşısında eğmeyecektir.” (DİHA)

Xece Derviş

 

Yoruma kapalı