İstanbul’da seçimler nasıl sonuçlandı?

Pek çok seçim yolsuzluğunun ve tartışmaların yaşandığı 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde İstanbul’da resmi olmayan sonuçlara göre Kadir Topbaş yüzde 47.95 oy alarak yeniden Büyükşehir belediye başkanı oldu. CHP adayı Mustafa Sarıgül yüzde 40’la 2. olurken HDP  eş başkanlık sistemiyle girdiği seçimlerde yüzde 4.65 oy alarak 3. parti oldu. MHP ise yüzde 4.16 oy oranıyla 4. sırada yer aldı.

İstanbul’un ilçelerinde ise yarış AKP ve CHP arasında geçti. 39 ilçeden 14 tanesini CHP, 25 tanesini ise AKP aldı. İstanbul’un ilçelerinde değişen tek belediye ise AKP’den CHP’ye geçen Büyükçekmece oldu.

İstanbul’da AKP’nin aldığı ilçeler: Arnavutköy, Bağcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Bayrampaşa, Beykoz, Beyoğlu, Çekmeköy, Esenyurt, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Küçükçekmece, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu.

İstanbul’da CHP’nin aldığı ilçeler: Adalar, Ataşehir, Avcılar, Bakırköy Beşiktaş, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Sarıyer, Silivri, Şişli

HDP 3. Parti oldu

Seçimlere eş başkanlık sistemiyle giren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sırrı Süreyya Önder ve Pınar Aydınlar’la girdiği yarışta 391.146 oy alarak,  %4.65 oy oranıyla 3. Parti oldu.

İstanbul’un tek kadın başkanı Avcılar’dan

AKP’nin İstanbul’da gösterdiği adaylardan yalnızca 1′i, CHP’nin 2′si kadın iken HDP tüm Türkiye’de olduğu gibi İstanbul’da da eşbaşkanlık yöntemiyle 39 ilçede kadın aday gösterdi. İstanbul’un tek kadın başkanı CHP adına Avcılardan aday olan Handan Toprak oldu.

Yoruma kapalı