İzmir’de Newroz coşkusu

Bugün İzmir’de coşkulu bir Newroz Bayramı yaşandı. Zılgıtlar, halaylar saatlerce sürdü.

HDP İzmir İl Örgütü’nün çağrısıyla sabah saat 10:00’da Şirinyer Tansaş önünde toplanan, sloganlarla yürüyüşe geçen kalabalık Buca alanında buluştu. Binlerin buluştuğu bayramda, sık sık ”Newroz piroz be!”, ”Yaşasın Halkların Demokratik Partisi” sloganları atıldı. Saygı duruşu ile başlayan programın ardından ilk sözü HDP İzmir İl Eşbaşkanı Cavit Uğur aldı. Bugünün hem bir bayram, hem bir mücadele olduğuna dikkat çeken Uğur, ”Savaştan beslenenler korkmaktadırlar, korkunun ecele faydası yok. Barış olacak, eşit olacağız, hep birlikte özgür olacağız! 30 Mart’ta, Kızıldere’de şehitlerimizi verdiğimiz günde bir çiçeği yeşerteceğiz. Umudun çiçeklerini yeşerteceğiz. An azadi, An azadi! ”

”AKP’nin çözemediği Kürt Sorunu kendisini çözülüşe sürükleyecektir”

HDP bileşenlerinden Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin Genel Başkanı Figen Yüksekdağ: ”Fırat’ın doğusundan, batısına kadar her yer serhildan, her yer direniş, her yer isyan artık. Anlıyoruz ki; AKP’nin çözemediği Kürt sorunu, kendisini çözülüşe sürükleyecektir. Biji Newroz! Biji azadi! Biji aşiti!”

”CHP ve AKP çift yumurta ikizleridir”

HDP İzmir Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Pınar Türk: ”Bugünün Dehak’larına, yani AKP-CHP-MHP ittifaklarına karşı Demirci Kawa olup geliyoruz. An azadi, An azadi!” diyerek sözü HDP İzmir Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Osman Özçelik’e bıraktı. Osman Özçelik: ”Bize hep projeleri soruyorlar. Biz söyleyelim proje vaat edenlerin projeleri yandaşlarınadır, ezenleredir. Bizim projemiz barıştır, yerinden yönetimdir, herkesedir. CHP’yi AKP’nin karşısında alternatif olarak görenlere hatırlatayım, CHP ile AKP ikizdirler. Ancak çift yumurta ikizi oldukları için farklı görünüyorlar. ”

”Kılıçdaroğlu Dersimliyim diyorsa dönsün de bir Sakine Cansız’a baksın!”

HDP ve BDP Eş Genel Başkanları da İzmir’de Newroz kutlamasına katıldı. İlk sözü alan Sebahat Tuncel: ”Mazlum Doğan’ın yaktığı bu ateş hiçbir zaman sönmedi. Bu ateş uğrunda şehit düşenlere selam olsun! Newroz ateşini Türkiye’nin her yerinde yakıyoruz. Newroz bizim için bir direnişin de günüdür, unutmuyoruz. Eğer bugün Newroz alanında özgürce konuşuyorsak, binlerle kutluyorsak, direnen, bedel ödeyen halklarımız sayesindedir. Newrozu hep birlikte barışın, özgürlüğün, eşitliğin günü de yapacağız. Barışı da direnerek kazanacağız. Yerel seçimler barış için bir fırsattır. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Dersim’de çözüme aday olduğunu söylüyor. Eğer gerçekten öyleyse, söylesinler açıkça Kürt halkının dili, özgürlüğü, kimliği hakkında ne düşünüyorlar? Kürdistan’ın Demokratik Özerkliği hakkında ne düşünüyorlar? Sayın Öcalan’ı özgürlüğüne kavuşturacaklar mı? Çözüm bunlarla olur. Kılıçdaroğlu Dersimliyim diyorsa, dönsün de bir Sakine Cansız’a baksın! Bize oylarımızı bölmeyin diyorlar. Biz de onlara diyoruz ki siz oyları bölmeyin! Oylar demokrasiden, özgürlükten, eşitlikten yana HDP’ye! CHP oylarımızı bölmesin. Biz Berkin Elvan’a söz verdik. Bir daha bu ülkede savaş olmasın diye mücadele edeceğiz. 30 Mart’ta Türkiye’de HDP, Kürdistan’da BDP kazanacak. ”

Sebahat Tuncel’in konuşmasından sonra sözü alan BDP Eş Genel Başkan’ı Selahattin Demirtaş: ”Sadece gücümüzü değil, farkımızı da görecekler. Biz  müteahhit partisi değiliz.” dedi. Devamında, ”90’larda köylerimizi yakıp buraya gönderdiler. Aynı zihniyet bugün Urla’yı, Aksaray’ı Kürt’e dar etmeye çalışıyor. İzmir, İzmir’de yaşayan herkesindir. Bunu da böyle bilsinler. Bu saldırılar HDP’nin güçlenişini gördüklerinden. Onlara diyoruz ki, biz tek yürek olacağız. Başka da teklik kabul etmeyeceğiz. ” Twitter’ın yasaklanışına dair ise , ”Twitterin mivitırın kökünü kazayacağını  söylüyor. Sen anca mivitırı kapatırsın, senin gücün ancak mivitıra yeter.” dedi. Sahneye Abdullah Öcalan’ın fotoğrafıyla, yüzü gizli bir şekilde çıkan genç çocuğa; ”Yüzünüzü kapatıp Sayın Abdullah Öcalan’ın fotoğrafını tutmayın. Bu fotoğraf yasak değil. İmralı’da çekildi, Adalet Bakanlığı’ndan alındı. Bu fotoğrafı taşımak illegal bir şey değil.” dedi.

Etkinlik, Adil Berti, İlkay Akkaya gibi sanatçıların parçalarını seslendirmesinden sonra son buldu. 10007350_1501020210125287_70277948_o 10010131_1501020530125255_675957436_o 1781714_1501020290125279_14065315_o 1979973_1501020716791903_1779897514_o unnamed

Yoruma kapalı