Küba’ya sms komplosu

APTOPIX CUBA MAY DAY

Küba yönetimini suikast, ambargo ya da darbeyle yıkamayan ABD’nin şimdi de  ZunZuneo adlı bir proje yürüttüğü ortaya çıktı. Independent gazetesinden Rob Williams’ın haberine göre ZunZuneo projesinin “komünist hükümeti” güçsüzleştirmek için kaos yaratma, dezenformasyon ve casusluk kampanyaları yürüttüğü ve proje için ABD hükümeti tarafından 1.6 milyon dolar harcandığı belirlendi.

Associated Press’in yaptığı araştırmada elde edilen belgelere göre 2 yıldan fazla süren projede binlerce abone elde edildi. Proje, gizli şirketler ve yabancı bankalar aracılığı ile finanse edildi, ancak başarısız oldu.

Küba’da internet filtrelerinin kolayca kırılmasını sağlayan,‘ZunZuneo’ isimli SMS projesinin arkasındaki kurumun ise ABD Uluslararası Gelişim Ajansı (USAID) olduğu ortaya çıktı.

USAID’in sorumlu olduğu projeye ABD gizli servisinin bir dahli bulunmuyor, ancak AP’nin elde ettiği detaylara göre USAID’in her zaman inkar ettiği gizli faaliyetlerin bizzat içinde olduğu görülüyor.

ZunZuneo kullanıcıları ise sosyal medya programının ABD ile herhangi bir ilgisi olduğundan ve kişisel bilgilerinin siyasi amaçlar için kullanılmak üzere toplandığından habersizler.

Bir çok belgede USAID çalışanları SMS mesajları aracılığı ile grupları bir araya toplandığını, Moldova ve Filipinler’de ve siyasi ayaklanmayı harekete geçirildiğini işaret ediyor. Belgelerde USAID sosyal medyanın önemli bir dışişleri politikası aracı olduğunu vurguluyor.

USAID Associated Press’e yaptığı açıklamada 40,000 aboneli ZunZuneo’nun 2012 yılında devlet finansmanının kesilmesi ile sona erdiğini söyledi. USAID’in faaliyetlerinin diğer bir ABD projesi olan ve Çin vatadandaşlarının internet yasaklarını aşmalarını sağlayan ‘Lantern’ projesi ile benzerlikler taşıdığı söyleniyor.

Yoruma kapalı