Seçimlere AKP baskısı

viransehirde-coplukte-yakilmis-oy-pusulalari-bulundu-dha-0a363be05d32f929da485b9fcd8b0b29-3-t

Seçim kurulları, BDP’nin Ceylanpınar, Birecik ve Kozluk’taki itirazlarını reddetti. Ağrı’da AKP için defalarca sayım yapıldı, Viranşehir’de ise AKP’lilerin belirlediği 200 sandıktaki geçersiz oylar sayıldı.

BDP, 30 Mart seçimlerinde en az 11 il, 68 ilçe ve 23 belde kazandı. Ancak, AKP’nin bir çok yerde yaptığı seçim hilelerine karşı itirazlar reddedildi. Urfa’nın Ceylanpınar ve Birecik ilçesinde BDP’nin sonuçlara itirazı kabul edilmezken Urfa’nın Viranşehir ilçesinde AKP’nin yaptığı itiraz kabul edildi. Ağrı’da ise AKP’nin sonuçlara  13 kez itiraz etmesi sonucu 14 kez sayım yapıldı.

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde, İlçe Seçim Kurulu, BDP’nin itirazını kabul etmeyince halkın tepkisi dinmedi. Polisin halka saldırmasıyla başlayan çatışmalar gece boyunca sürerken, polis iki kez BDP ilçe binasına gaz bombası attı, Kaymakamlık, 30 gün bölgede OHAL ilan etti.

BDP’nin Urfa’nın Birecik ilçesinde yaptığı itiraz da kabul edilmesi. Duruma tepki gösteren BDP’lilere polisin saldırması sonucunda 15 yaşındaki N.K. adlı çocuk, gaz bombasının gözüne isabet etmesi sonucu ağır yaralandı.

Urfa’nın Viranşehir ilçesinde BDP’nin seçimleri kazanmasının ardından, AKP’nin İlçe Seçim Kurulu’na oyların tekrar sayılması için yaptığı itiraz kabul edildi. Seçim Kurulu AKP’liler tarafından belirlenen 200 sandıkta geçersiz oyların tekrardan sayılmasına karar verdi.

Akşam saatlerinde Viranşehir’de oy sayımı başladıktan sonra, ilçeden silah sesleri gelmeye başladı. Bunun üzerine polisler müdahale edecekleri tehdidinde bulunurken BDP milletvekilleri ve belediye başkanı Emrullah Cin halka hitap ederek duyarlılık istedi. Bu sırada AKP ilçe binasına molotof kokteyli atıldı, ilçe binası yakıldı.

AKP Ağrı’daki sonuçlara 13 kez itiraz etti. Oylar defalarca sayıldı ancak belediyeyi BDP aldı.

Bitlis’in Güroymak ilçesinde BDP’nin 32 oy farkı ile belediyeyi kazandığının açıklanması üzerine, AKP sonuca itiraz etti. Oylar yeniden sayıldı. Daha önce seçimleri 32 oy farkla kazanan BDP’nin oyu, yeni sayımda 33’e çıktı.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde de sandıktan AKP’nin çıkması için yapılan girişimlere halk tepki gösterdi. Polis halka saldırdı, en az 30 kişi gözaltına alındı.

Çatışmaların yaşandığı diğer bir yer de Kars’ın Kağızman ilçesi oldu. Burada yaşanan gerilimde en az 5 kişi yaralandı, 15 kişi gözaltına alındı

Van’ın Gevaş ilçesinde BDP’nin İlçe Seçim Kurulu’na yaptığı itiraz reddedildi. BDP’liler Van İl Seçim Kurulu’na başvuracak. Gevaş’ta BDP önde giderken elektriklerin kesilmesinin ardından AKP resmi olmayan sonuçlara göre 7 oy farkla seçimi kazanmıştı.

CHP, BDP’nin kazandığı Akdeniz ilçesindeki seçim sonuçlarına itiraz etti. Halk bunun üzerine oylarına sahip çıkmak için belediye önünde toplandı, gece boyunca nöbet tuttu.

Yoruma kapalı