İstanbul Valiliği’nin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda Taksim’e çıkışı yasaklaması Ankara Barosu avukatlarından Sedat Vural tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşındı.
Bianet’ten Ekin karaca’nın haberine göre; Avukat Vural, Taksim yasağı kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) örgütlenme ve toplantı özgürlüğü ile ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti.
Vural, 1 Mayıs öncesi, İstanbul Valiliği’nin ve hükümet yetkililerinin 1 Mayıs’ta Taksim’de kutlamaların yasak olacağını açıklamalarının ardından ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğini belirterek Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuş ancak AYM, “İç hukuk yolları tükenmedi” diyerek talebi reddetmişti.
“AYM ‘güvercin tedirginliği’ni hissetti”
AYM’nin bu kararından da şikayetçi olduğunu belirten Avukat Vural, şunları söyledi:
“AYM iç hukuk yolları tükenmediğini gerekçe göstererek benim başvurumu reddetti. Ben 24 Nisan’da başvurdum. 25 Nisan’da AYM kuruluş yıldönümü töreninin yapıldığı gün AYM benim başvurumla ilgili kararını verdi.
“Maalesef bizim ülkemizde yaşanan güvercin ürkekliğini AYM de hissetti ve o çerçevede karar verdi.
“AİHM’in 2012 kararı iç hukuk yollarının tükendiğinin kanıtı”
“Twitter kararında iç hukuk yollarının tüketilip tüketilmediğine bakılmadı. AYM, olayın aciliyeti ve telafisi imkansız sonuçlar doğurabileceği için başvuruyu kabul ederek Twitter sansürünün kaldırılmasını sağladı.
“ Taksim yasağı ile ilgili olarak ise iç hukuk yollarının tüketilmediğini söylediler. Halbuki, Taksim’in mitinge kapatılmasıyla ilgili AİHM’in 27.11.2012 tarihli kararı var. Yani iç hukuk tüketildikten sonra AİHM Taksim’in kapatılamayacağına dair karar vermişti.
“AİHM’in aynı konuda 2012 kararının olması iç hukuk yollarının tüketildiğini gösteriyor. Dolayısıyla aynı konuda tekrar iç hukuk yolları aranamaz. Bu nedenle AİHM’e yaptığım başvuruda daha önce de aynı konuda kararları olduğunu hatırlatarak ivedilikle karar verilmesini rica ettim.”