Üniversitelerde soruşturma terörü

e4d3c51f0eee661_ek

Marmara Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi’nde 4 öğretim elemanı, 60 öğrenci hakkında 12 Eylül, ODTÜ ve Ahmet Atakan eylemlerine katıldıkları gerekçesi ile soruşturma açıldı.  Osmangazi Üniversitesi’nde bir öğretim elemanına bir yıl kademe durdurma, bir öğretim elemanına da kınama cezası verildi.

Evrensel’den Eylem Lodos’un haberine göre; Eğitim Sen üyeleri önceki gün Anadolu Üniversitesi’nde ‘sessiz okuma eylemi’ yaparak bu durumu protesto etti. Anfi tiyatroda bir araya gelen Eğitim Sen üyelerine, öğrenciler de destek verdi. Yarım saat boyunca kitap, dergi ve gazete okuyan Eğitim Sen’liler, üniversitelerin toplumların geleceğini inşa eden insanları yetiştiren kurumlar olduğuna dikkat çekti.

Eğitim Sen’liler adına basın metnini Doç Dr. Murat Emeksiz okudu. Evrensel bilgiyi harmanlayarak insan, toplum ve doğa yararına bilgi üretimi yapmanın üniversite bileşenlerinin temel görevi olduğunu belirten Emeksiz, bu görevin ancak öğrencinin ve hocanın özgür bir şekilde tartışabilmesi sayesinde gerçekleşebileceğini söyledi.  Öğrencilerine ve topluma tartışmayı öğreten üniversitenin demokrasiyi besleyen en önemli kaynak olduğunu vurgulayan Emeksiz, YÖK sisteminin akademik özgürlüklerin önünde bir engel olmaya devam ettiğine dikkat çekti.  YÖK sisteminin Gezi Direnişi sonrasında demokratik özgürlüklerin de önünde engel olmaya başladığını belirten Emeksiz, YÖK disiplin yönetmeliği hem öğrencilerin hem de öğretim elemanlarının Anayasa ve Uluslararası Anlaşmalarla teminat altına alınmış olan protesto hakkını engellemeye yönelik maddeler içerdiğini söyledi.

Eskişehir’ de Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi çalışanı ve Eğitim-Sen üyesi dört öğretim elemanına ve 60 öğrenciye 12 Eylül, ODTÜ ve Ahmet Atakan protestolarına katıldıkları için soruştur açıldığını kaydeden Emeksiz, Osmangazi Üniversitesi’ndeki bir üyelerine bir yıl kademe durdurma cezası verildiğini söyleyen Emeksiz, bir üyelerine de kınama cezası verildiğini duyurdu. Anadolu ve Osmangazi Üniversiteli Eğitim-Sen üyeleri olarak bu anti-demokratik durumu ve baskıları protesto ettiklerini açıklayan Emeksiz, “Bize ve öğrencilerimize yapılan bu baskılara bilimle karşılık veriyoruz. Bilimi ve okumayı tercih ettik. Okuyoruz, çünkü akıl her zaman silahtan güçlüdür. Okuyoruz, çünkü akıl sevgimiz sadece unvanımızla sınırlı değil. Ülkemizi, coğrafyamızı, öğrencilerimizi ve halkımızı çok seviyoruz. Okuyoruz, onlar için bilgi üretmeye ve var olmaya devam edeceğiz. Okuyoruz, okuyan insan adaleti ve iyiliği emreder. Okuyoruz, eğitimi karanlık odaklara ve kafalara teslim etmeyeceğiz çünkü Ortaçağda kiliseye teslim olmayan laik akademisyenlerin mirasını benimsiyoruz. Okuyoruz, tıpkı öğrencimiz Ali İsmail Korkmaz gibi okumayı seviyoruz” dedi.

Yoruma kapalı