YPG’den Peşmergeye: IŞİD’e karşı birlikte savaşabiliriz

isid-tuzhurmatu-kentini-de-ele-gecirdia0d3c6c57b0a7f6ee8e5

Musul’un merkezini tamamen ele geçiren IŞİD, Selahaddin kentine ilerlerken, Irak Başbakanı Nuri El Maliki Irak Parlamentosu’na “olağanüstü hal” ilan etme çağrısında bulundu. Meclis Başkanı Usame Nuceyfi’nin ise, ABD’den müdahale etmesini istediği iddia edildi.
IŞİD’in Musul’a yönelik saldırıları üzerine bir televizyon kanalına Maliki tarafından yapılan açıklamada, görülen lüzum üzerine parlamentonun olağanüstü hal ilan etmesi gerektiğini söyledi. Musul’un IŞİD kontrolüne geçtiğini doğrulayan Federal Kürdistan Bölge Başbakanı Neçirvan Barzani ise, evlerini terk eden Musul halkına yardım edilmesi çağrısında bulundu.

Associated Press tarafından verilen habere göre IŞİD, Bağdat’ın ülkedeki kuşatmayı durdurmaya yönelik girişimlerine karşın görevlerini bırakan güvenlik güçlerinin yerlerini, şehrin önemli binalarının yanında yönetim binalarını da istila etti. IŞİD’in silahlı üyeleri şehirdeki polis merkezlerinde bulunan tutukluları serbest bıraktıktan sonra binaları yaktı. Suriye’de de en acımasız örgütlerden olan IŞİD daha önce Irak’ta birçok kanlı saldırının faili olduğu biliniyor.

Yüzbinlerce insan kaçıyor

IŞİD’in Musul’un merkezini tamamen işgal ettiği haberinin ardından yüz binlerce insan bölgeden kaçmaya başlamış, şehirdeki Kürt partileri binaları boşaltarak, Kürdistan bölgesine akın etmişti. Musul’daki durumun yönetilmesi ve güvenliğin sağlanması konusunda Irak ordusunun başarısız olduğunu söyleyen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ise, şehri korumak için kendi girişimlerine karşın, Bağdat yönetiminin ortak harekete engel olduğunu iddia etti.

Dün gece yarısına doğru IŞİD şehirdeki valilik binasını ele geçirmiş, ardından bu gün de İskenderun Limanı’ndan Musul’un Geyara Termik Santrali’ne mazot taşıyan Türkiyeli 28 TIR şoförünün IŞİD tarafından rehin alındığı duyurulmuştu. Bundan önce de, 7 Haziran Cumartesi günü Anbar Üniversitesi’ne saldıran IŞİD bazı güvenlik görevlilerini öldürmüş, aralarında öğretim üyeleri ile öğrencilerin de bulunduğu bin 300 öğrenciyi kişiyi bir süre rehin tutmuştu.

IŞİD, halen Anbar eyaletinde Ramadi ve Felluce kentlerinde de bazı bölgeleri elinde bulunduruyor.

YPG’den Peşmergeye: IŞİD’e karşı birlikte savaşabiliriz

Rojava’nın özerk kantonlarının silahlı gücü olan Halk Savunma Birlikleri (YPG), peşmerge ile birlikte aynı cephede yer alarak IŞİD’in saldırısı altında olan Federal Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Kürt halkını savunmaya hazır olduğunu duyurdu.

YPG Genel Komutanlığı, IŞİD’in son dönemlerde Federal Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. YPG açıklamasında IŞİD çetelerinin saldırına işaret ederek, Federal Kürdistan’da yaşayan Kürt halkını savunmaya hazır olduğunu belirtti. “Güney Kürdistan’a yönelik saldırılar tüm Kürt halkına yöneliktir” denilen açıklamada, Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (YNK) karşı Xaneqîn, Celwela ve Tuz Xurmato’da düzenlenen saldırılarda onlarca Kürt’ün hunharca katledildiği ve onlarcasının yaralandığının altı çizildi.

Saldırıların Kürt halkının kazanımlarını hedef alındığına vurgu yapılan açıklamada, “IŞİD bir yılı aşkındır dış güçlerin desteğiyle Kürt halkının kazanımlarına saldırmaktadır. YPG olarak bir yıldır bizde bu terörist çetelere karşı direniyoruz. Defalarca bu çetelerin amaçlarının Kürt halkının kazanımlarını yok etmek olduğunu duyurduk. Bu çetelere karşı verdiğimiz direnişte önemli kazanım ve deneyimler edindi” denildi.

YPG’nin tüm Kürtleri savunan bir güç olduğu hatırlatılan açıklamada şu çağrı yer aldı: “YPG olarak Güney halkımızın acılarını paylaşıyor ve başsağlığı diliyoruz. Güney halkımızın yanında olduğumuzu ve peşmerge ile aynı mevzide yer alarak mücadele edeceğimizi tüm Kürdistan kamuoyuna duyuruyoruz. Çetelere karşı edindiğimiz tecrübeleri Güney halkımız için kullanmaya ve gereken askeri yardımı yapmaya hazırız.”

Açıklamanın sonunda Kürt halkına seslenen YPG, ulusal birliğin sağlanması için herkesi duyarlı olmaya ve çaba göstermeye çağırdı. (DİHA),

IŞİD Tuzhurmatu’yu ele geçirdiğini iddia etti

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Selahaddin eyaleti içerisinde yer alan Tuzhurmatu kentini ele geçirdiklerini, ayrıca Selahaddin’e bağlı Bici kentindeki tüm silah depolarına el koyduğunu duyurdu.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), sosyal medya hesaplarından Selahaddin eyaleti içerisinde yer alan Tuzhurmatu kentini ele geçirdiklerini, ayrıca Selahaddin’e bağlı Bici kentindeki tüm silah depolarına el koyduğunu duyurdu.

Tuzhurmatu ilçesinin 3 km batısındaki Türkmen Yengice köyü ile 15 km güney batısındaki Türkmen Bastamlı köyü IŞİD kontrolüne geçti. DHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, akşam saatlerinde polis ve orduya ait güçler 2 köyü terketti. Güvenlik güçlerinin terk etmesinden kısa süre sonra IŞİD üyeleri 2 köyü ele geçirdi. 2 köyde yaklaşık 25 bin Türkmen yaşıyordu. Köyde yaşayan Türkmenler’den bir bölümünün gün içinde ayrıldığı, bir bölümünün ise köyde kaldığı belirtildi.

DHA muhabiri Tuzhurmatu merkezinin henüz işgal edilmediğini öğrendiğini belirtti. (DHA)

Yoruma kapalı