3 siyasi tutsak 12 gündür açlık grevinde

koylerine_cezaevi_istiyorlar_h94716

3 siyasi tutsağın 12 gündür açlık grevinde olduğu Isparta E Tipi Cezaevi’nde her açık görüş öncesinde siyasi tutsaklar, sıraya konulup ellerine numara verilerek fotoğrafları çektiriliyor. Açlık grevindeki tutsaklara, ilk 8 gün boyunca günde sadece bir bardak su ve bir çay kaşığı şeker verildi.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, dün Burdur ve Isparta cezaevlerine giderek siyasi tutsaklarla görüştü.

Sarıyıldız, izlenimlerini ANF’den Ruken Adalı’ya anlattı.

Isparta E Tipi Cezaevi için “gayri insani bir manzara ile karşılaştık” diyen Sarıyıldız, “Yetersiz fiziki ve mimari koşullara, idarenin, işgüzar, insanlık ve hukuk dışı, faşist tutumları eklenince, yaşam siyasi tutsaklar açısından işkenceye dönüşmüş durumda” dedi.

Cezaevinde bulunan tüm tutuklular için yaşanmaz koşullar olduğuna dikkat çeken Sarıyıldız, “Ancak, siyasi tutsaklar açısından uygulamaya sokulan onur kırıcı baskı ve şiddet de var” diye konuştu.

Askeri nizamda fotoğraf çektiriliyor

Sarıyıldız’ın verdiği bilgiye göre, siyasi tutsaklar her açık görüş öncesinde, sıraya konulup ellerine numara verilip fotoğrafları çektiriliyor.

Sarıyıldız, bu uygulamayı cezaevi müdürüne sorduğunda, “Güvenlik için gerekli” yanıtını aldı. HDP Şırnak Milletvekili Sarıyıldız, “Bu gerekçe hiç de inandırıcı değil. Zaten cezaevi idaresinin elinde arkadaşlarımızın yeterince fotoğrafı var” dedi.

Cezaevindeki 8 siyasi tutsağın küçük bir odada tutulduğunu, 4*4 büyüklüğündeki havalandırmaya çıkartıldığını, yıllardır hiçbir sosyal aktiviteden faydalandırılmadıklarını anlatan Sarıyıldız, disiplin cezalarına dikkat çekti.

Disiplin cezaları

Sarıyıldız şöyle konuştu: “Son üç ay içerisinde 7 disiplin cezası verildi. Tutsaklar savunma vermeye giderken, cezaevi müdür yardımcılarından biri tutsaklara, ‘Savunma vermeniz hiç önemli değil. Zaten sonuç belli’ diyebiliyor. İdari yaklaşıma bağlı olarak memurların düşmanca ve onur kırıcı yaklaşımları günlük diyaloglarda da yaşanıyor.”

Açlık grevi 12. gününde

Cezaevinde 3 siyasi tutsağın 12 gündür açlık grevinde olduğuna dikkat çeken Sarıyıldız, açlık grevi ile ilgili olarak şu bilgiyi verdi:

“4 tutsak, 12 gün önce açlık grevine başladılar. Ancak içlerinden biri 8. günde çok ciddi bir sağlık sorunu yaşayınca, açlık grevini bırakmak zorunda kalıyor. İlk 8 gün, dövülüp yerlerde sürüklenerek ve elleri kelepçelenerek, boş olan hücrelere konuldular. Kaldıkları 8 gün boyunca, günde bir bardak su ve bir çay kaşığı şeker verildi. Şimdi, 3’ü boş bir hücreye konuldu. Üzerlerine kirli bir battaniye verilmiş. Sürekli üşüyorlar. Her an hayati bir sağlık sorunuyla karşılaşabilirler. Arkadaşlarımız, cezaevinde uygulanan siyasi baskıların son bulmasını ve kendilerine karşı olan düşmanca tutuma son verilmesini istiyor.”

“Adalet Bakanlığı sorumlu olmalı”

“Arkadaşlarımızın anlattıkları sorunlar saymakla bitmiyor” diyen Sarıyıldız, “Cezaevindeki artan baskılar ve onur kırıcı davranışlar nedeniyle insanlar, açlık grevini tercih edebilir noktaya gelmişler. Halkı ve siyasileri, cezaevleri konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz, Devleti, Adalet Bakanlığı’nı da sorumlu olmaya davet ediyoruz” dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Kürt siyasi tutsakların tüm cezaevlerine dağıtıldığını belirterek, “Bu sürgün sevk uygulamasına da son verilmeli. Bu sürgün sevk politikası binlerce aileyi de mağdur ediliyor. Kürt siyasi tutukluların, Kürdistan’daki cezaevlerine konulması gerekiyor” diye konuştu.

Yoruma kapalı