Askerler Barış zincirinde yer alan TÖPG üyesi Kader (Kadriye) Ortakaya’yı katletti

Askerler, Kobanê direnişine katılmak için Suruç’ta barış zincirinde yer alan 28 yaşındaki Kader (Kadriye) Ortakaya’yı katletti. Ortakaya’nın cenazesinin şu anda Kobanê’de olduğu belirtiliyor. Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi (TÖPG) üyesi ve Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunu olan Ortakaya, Marmara Üniversitesi Kalkınma İktisadı bölümünde Yüksek Lisans öğrencisiydi.

KAder

Sanatçıların insan zinciri eylemi esnasında sınırın her iki tarafına yapılan gaz bombalı ve gerçek mermili saldırıda yaşamını yitiren Toplumsal Özgürlük Platformu aktivisti sosyoloji mezunu 28 yaşındaki Kader Ortakaya 25 gündür sınır hattında nöbet tutuyordu. Ortakaya, iki gün önce katıldığı Sterk Tv programında, “Özgürlük o tohumlarının yükseldiği yeri kanımızın son damlasına kadar korumaya ve orada savaşmaya ve orayı özgürleştirene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuşmuştu.

Özgür Sanat Girişimi sanatçıları sınır hattında insan zinciri yapmak istediği sırada asker gerçek mermi ve gaz bombalarıyla saldırdı. Türk askeri aynı anda sınırın diğer tarafında bulunan Kobanêliler ve gençlerin de üzerine ateş açtı. Askerin açtığı ateş sonucu sınırın Kobanê tarafında bulunan Kader Ortakkaya başından vurularak yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren Ortakaya’nın Kobanê’ye geçmek istediği sırada vurulduğu bildirildi. Ortakaya’nın cenazesi Kobanê’deki hastaneye kaldırıldı. Ortakaya’nın cenazesinin daha sonra Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Urfa Adli Tıp Kurumu’na getirileceği öğrenildi.

Siverekli olan ve İstanbul’da yaşayan Ortakkaya’nın Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi üyesi olduğu kaydedildi. 1986 doğumlu sosyoloji mezunu Ortakaya aynı zamanda Marmara Üniversitesi’de Yüksek Lisans öğrencisiydi. Yaklaşık 25 gündür Mehser ve Miseynter köylerinde sınır nöbeti tutan Ortakaya, Amed’de  kadın akademisinde yer aldı. Gezi eylemlerinde de yer alan Ortakaya, toplumsal demokratik olaylara duyarlı olmakla biliniyor.

Ortakaya önceki gün gazeteci Hayri Demir’in sunduğu ve Sterk TV’de yayınlanan programa katılmıştı. Direniş nöbetinin tutulduğu Miseynter köyünde yapılan programda, şunlara dikkat çekmişti “Onlar nasıl bizim özgürlük tohumlarının yükseldiği yere nasıl saldırıyorlarsa artık bizler de aynı şekilde o özgürlük tohumlarının yükseldiği yeri kanımızın son damlasına kadar korumaya ve orada savaşmaya ve orayı özgürleştirene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”

30 Eylül’de sınır hattındayken Facebook hesabından ise şunları yazmıştı: “Her devrim küçük bir kıvılcımla başlar. Ve vardır her namlunun ucunda bir yaşam ateşi. Böyle büyük düşler de yolculuklarla başlar. Ve serüvenciler düşer bu yollara.”

Yoruma kapalı