Dev Maden-Sen: Haziran’da 10 madenci öldü

Dev Maden-Sen Sendikası, Haziran ayında 10 maden işçisinin yaşamını yitirdiğini, 9 işçinin de yaralandığını açıkladı. Dev Maden-İş Sendikası, Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirmesinin ardından madenlerde iş cinayetleri ve kazalarının sürdüğünü belirtti.

DİSK/ Dev Maden-Sen, Haziran ayında madenlerde yaşanan iş kazası ve cinayetlerine ilişkin bilançoyu açıkladı. Mayıs ayında Soma’da yaşanan faciayla madencilik sektöründe yaşanan iş cinayetlerinin bir kez daha gündeme geldiğini belirten Dev Maden-Sen, 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Kömürleri A.Ş linyit ocağında hala üretimin yapılmadığını, işçilerin ücretsiz izinli sayıldığını hatırlattı. İşçilerin, bir yandan gelecek kaygısı taşıdığını diğer yandan da hala arkadaşlarını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını belirtildi.

Soma Kömürleri A.Ş linyit ocağında katliamın ardından yapılan incelemeler sonucu ortaya çıkan eksiklikler ve bunların giderilmesi konusunda kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğini ifade eden Dev Maden-Sen, Soma’da yasadışı uygulamaların durdurulması için savcılığa, kaymakamlığa ve bakanlıklara yaptıkları başvuru ve suç duyurularına hala yanıt verilmediğini bildirdi.

Hala, işverenlerin yaşanan iş cinayetinden ders çıkarmadığı yasal olmayan uygulamalara devam ettiğine dikkat çeken Dev Maden-Sen, İmbat Madencilik sahibinin Dev Maden-Sen’e geçmek isteyen işçilerin dilekçelerini almadığını, e-devlet şifresi istediğini, raporlu işçileri işten çıkardığını hatırlattı. Facianın ardından AKP’nin “Soma Yasası” adıyla gündeme getirdiği yasa tasarısının Meclis’te olduğunu hatırlatan Dev Maden-Sen, tasarının içinin boş olduğunu kaydetti.

Dev Maden-Sen, Soma’da yaşanan maden kazalarının araştırılması, iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınması için Meclis Araştırma Komisyonu’na sunum yaptığını sunumda, “işçi hakları, çalışma koşulları, işçi sağlığı ve güvenliği, uygulanan yasa ihlalleri, bu tür faciaların ve ölümlerin önlenmesi için alınması gereken acil önlemler, işçilerin adalete erişimde uğradıkları açık haksızlıkları”n aktarıldığını ve önerilerini sunduğunu bildirdi.

Soma’nın ardından madenlerde kaza ve cinayetlerin sürdüğünü kaydeden Dev Maden-Sen, Haziran ayında, madenlerde 9 iş kazasının yaşandığını, bu kazalarda 10 işçinin yaşamını yitirdiğini 9 işçinin ise yaralandığını duyurdu. Dev Maden-Sen iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçileri andı, ailelerine ve yakınlarına taziye dileklerini iletti.

 

Kaynak: ajansafirat.com

 

Yoruma kapalı