Hasan Polat’a özgürlük!

Gazi Direnişi’nden bu yana, 20 yıldır tutuklu olan sosyalist Hasan Polat’ın bugün Yargıtay’da görülen duruşması öncesi bir çok yerde eylem ve etkinlikler yapıldı. Bugün görülen davada ise karar 16 Temmuz’a ertelendi.

Hasan Polat kararı 16 Temmuz’da

AİHM’in adil yargılanma hakkının ihlal edildiği kararından sonra Özel Yetkili Mahkeme’de yeniden yargılanan ancak DGM’nin 2002 yılında verdiği müebbet hapis cezası değişmeyen Hasan Polat’ın temyiz başvurusu Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde yapıldı.

Duruşmada Polat’ı 15 civarında avukat savundu. HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, HDP PM üyesi Orhan Çelebi, İHD Ankara Şube Yönetim Kurulu üyesi Cengiz Mendillioğlu da duruşmayı takip etti.

Hasan Polat’ın avukatı Özlem Gümüştaş, “Hasan Polat davası, işkenceli sorguların, gözaltında kayıpların hüküm sürdüğü 90’lı yıllara dayanır” dedi.

AİHM’in adil yargılanma hakkının ihlal edildiği kararının ardından yeniden yargılama yapıldığını ancak bu yargılamanın sembolik olduğunu ifade eden Gümüştaş, Hanefi Avcı, Balyoz ve Şike davalarında verilen hak ihlali kararlarının, siyasi tutsaklar ve Hasan Polat için de uygulanması gerektiğini söyledi.

Av. Gümüştaş, Hasan Polat’ın adil yargılanma hakkının ihlal edilmeye devam ettiğini kaydetti, “Derhal infazın durdurulması gerekir” dedi.

Av. Sezin Uçar ise dosyada şikayetçi sıfatıyla yer alan polislerin dahi mahkemede Hasan Polat’ı teşhis edemediğine dikkat çekti.

Avukatların savunmalarının ardından, Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kararını 16 Temmuz’da açıklayacağını bildirdi.

Bu arada, ESP üyeleri, Yargıtay binası önünde bir araya gelerek adalet nöbeti tuttu. Eylemde “Hasan Polat’a özgürlük, yargıda çifte standarda son” pankartı açıldı.

Gazi’de eylem

Gazi Mahallesi eski karakol durağında toplanan ESP üyeleri, “Yargıda çifte standarda son. Hasan Polat’a özgürlük” yazılı pankart açtı. BDP Gençlik Meclisi, SYKP, DHF ve Partizan’ın da destek verdiği yürüyüş sırasında, “Hasan Polat’a özgürlük”, “Gazi ayaklanması yargılanamaz”, “Gazi’nin hesabı sorulacak”, “Katil devlet hesap verecek”, “Yasemin’den Yılmaz’a umut dimdik ayakta”, “Serkan yoldaş ölümsüzdür”, “Hasan Ocak yaşıyor komutana bin selam”, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı.

Yürüyüş boyunca, Gazi ayaklanmasını hemen ardından tutuklanan ve müebbet hapis cezasına çarptırılan Hasan Polat’ın hukuksuz bir şekilde 20 yıldır hapsedildiği, hukuktaki çifte standart nedeniyle serbest bırakmadığı kaydedildi. Gazi Mahallesi halkı, çevreden alkış ve ıslıklarla eyleme destek verdi. Yürüyüş, iki gündür açık olan çadırın önünde sona erdi.

Burada açıklama yapan Herdem Sara, sosyalist Hasan Polat şahsında Gazi halkının yargılandığını, hapsedildiğini belirtti. AİHM’in adil yargılama hakkının ihlal edildiği yönündeki kararı üzerine Polat’ın davasının Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde yeniden görüldüğünü hatırlatan Sara, herkesi “Gazi direnişinin tek tutsağı olan Hasan Polat’ı zulmün elinden almak için” davaya sahip çıkmaya çağırdı.

ESP’nin “Hasan Polat’a özgürlük” kampanyası kapsamında Kadıköy ve Gazi Mahallesi’nde açtığı çadır, yarın, Ankara’da görülecek duruşmanın sonuna kadar açık kalacak. ESP, iki gündür çadırlarda topladığı imzaları yarın Ankara’ya gönderecek.

Gazi şehitleri aileleri: Hasan Polat’a özgürlük

Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995’de Alevilerin bulunduğu kahvehane ve pastanenin taranmasının ardından yaşanan olaylarda 17 kişi polis tarafından katledildi. Gazi ayaklanmasına destek vermek ve katliamı protesto etmek için 1 Mayıs Mahallesi’nde yapılan eylemlerde ise 5 kişi katledildi. 22 kişinin katledilmesine ilişkin açılan davada adalet sağlanmadı, katiller yine cezasız kaldı.

Ancak, Gazi Mahallesi’nde on binlerce kişiyle birlikte katliama karşı direnen Hasan Polat, 20 yıldır hapishanede. Gazi ayaklanması davasının tek tutsağı olan Polat’la ilgili AİHM, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Yeniden yargılamada Polat’a DGM tarafından verilen müebbet hapis cezası değişmeyince, karara itiraz edildi. Dosya bugün Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde görülüyor.

‘HALKINI KORUYANLAR TUTUKLU, KATİLLER SERBEST’

Gazi katliamı mağdurları, adaletsizliğe tepkili. Katliamda kızı Dilek Şimşek’i kaybeden Şazimet Şimşek ve Gazi katliamının ardından gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın ağabeyi Ali Ocak, yargıdaki çifte standarda dikkat çekti.

Şazimet Şimşek, “Devlet her zaman katillerin sırtındaydı” diyerek, halkı katledenlerin devlet tarafından korunduğunu belirtti. Başından beri Gazi katliamının emrini veren ve gerçekleştirenlerin belli olduğunu ifade eden Şimşek, “Benim kızımı Adem Albayrak öldürdü. Katilleri tutukladık diyorlardı. Ama giyinmiş kuşanmış mahkemeye getiriyorlardı. Onlar oturuyor, bizler saatlerce ayakta bekliyorduk. Yargıladıklarını da görmedik zaten. Adalet olsaydı zaten davanın Trabzon’da ne işi var” dedi.

Emekçiler, ezilenler için adaletin hiç işletilmediğini ifade eden anne Şimşek, “Halkını koruyanlar tutuklu, bizim insanlarımızı katledenler ellerini sallayarak geziyor” diyerek, adaletsizliğe son verilmesini ve Polat’ın serbest bırakılmasını istedi.

‘EZİLENLER İÇİN HUKUK YOK’

Hasan Ocak’ın ağabeyi Ali Ocak, Gazi katliamı davasının “devletin suçluluğunu ve sorumluluğunu gizlemek” amacıyla Trabzon’a taşındığını söyledi. Katliamın aydınlatılması ve katillerin yargılanması için mücadele edenlerin başlatılan sürek avı ve komplolarla tutuklandığını hatırlatan Ocak, “Devlet, katliamının üzerine örtmek için muhaliflere, devrimcilere operasyon düzenledi. Adil yargılama yapmadığı gibi bunların lehine olan bütün delileri kararttı, polis fezlekelerine dayandırılarak, gizli tanık gibi uydurma delillerle devrimcileri hapis cezalarına çarptırdı” dedi.

Ergenekon ve Balyoz davaları sanıklarının serbest bırakıldığını ancak sosyalist Hasan Polat’ın 20 yıldır tutuklu olduğunu söyleyen Ocak, “Bu coğrafyada ezilenler için işleyen bir hukuk sistemi yok. Egemenler, muktedirler o döneme göre kendi ihtiyaçları doğrultusunda bazı operasyonlar yapar, stratejik hedefleri doğrultusunda sürece şekil vererek hukuksuzluk örnekleri ortaya koyabiliyorlar. Ergenekon ve Balyoz davalarında yargılananların insanlığa karşı suçlar işlediğine dair ciddi kanıtlar var. Ancak bu sanıklar serbest bırakıldı. Bir tanık, Balyoz davasındaki sanıkların Hasan Ocak’ın öldürülmesinde rol aldıklarını anlattı, ancak mahkeme müdahillik talebimizi dahi kabul etmedi. Hasan Polat davası hukukun işletilmediğinin açık bir örneği. Polat’ın suçsuzluğunu kanıtlayan çok somut deliller var ama 20 yıldır tutuklu. Devlet, çifte standarda derhal son vermeli ve Hasan Polat serbest bırakılmalıdır” dedi.

Ali Ocak, Gazi başta olmak üzere tüm katliamların sorumlularının cezalandırılmasını istedi.

ETHA

Yoruma kapalı