Paramaz ve yoldaşları Ankara’da anılıyor !

15 Haziran 1915’te Beyazıt’ta idam edilen Ermeni sosyalist Paramaz ve 19 yoldaşı, ölümlerinin 99. yıl dönümünde Ankara SYKP il örgütünün düzenlediği etkinlikle anılıyor.

“İdam edilişlerinin 99. Yıl dönümünde herkesi tarihiyle yüzleşmeye çağırıyoruz!” başlığıyla düzenlenen panel; SYKP Eş Başkanı Necla KURUL moderasyonunda, Saro MARDİRYAN (Hınçak Partisi Genel Sekreteri), Sait ÇETİNOĞLU (Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi), Mustafa KAHYA’nın (SYKP Eş Genel Başkan Yardımcısı) konuşmacı olarak katıldığı SYKP Ankara  İl örgütünde saat 16:00’da başlayacak.

Panelin çağrı bildirisi:

15 Haziran 1915’te Beyazıt’ta asılan Ermeni sosyalisti Paramaz ve 19 yoldaşının trajik hikayeleri, günümüzde de Ermeni toplumunun belleğinde silinmeden duruyor. Bununla birlikte, son yıllarda yeterli olmasa bile geçmişiyle yüzleşmeye başlayan Türkiye’deki siyasi çevreler, 20’lerin davasından pek haberdar değil…

Unutmaya karşı olmak ve geç de olsa adaletin yerine getirilmesi gibi bir noktadan hareket ederek, 20’lerin asılması olayını gündeme getirmek Türkiye’nin mazisinde gezinen hayaletlerle yüzleşmesinin vazgeçilmez koşullarından biri olmalıdır.

Paramaz ve yoldaşları için adalet talep ederek, gerek devlet gerekse de toplum olarak özür dilenmesini talep ettiğimiz zaman, etik kaygıların ötesine geçerek kendi tarihimizle yüzleşeceğimizi ve kanayan yaraların kapanması için somut adımlar atmış olacağımızı vurgulamamız gerekiyor.

Paramaz ve yoldaşlarını ötekilerin sosyalistleri, öteki toplumun kahramanları olmaktan çıkarıp, kendi tarihimizin bir öznesi olarak kabul etmediğimiz ve enternasyonalist devrimci bilinci Paramaz’ın manifesto niteliğindeki savunmasıyla harmanlayıp büyütmediğimiz zaman geçmiş kuşakların bize yüklediği utanç verici yükü, suskunluğumuzla daha da ağır ve taşınmaz bir hale getirerek bizlerin mirası olarak geleceğe devredeceğiz!

Ölüme bir adım kala cellatların yüzlerine; “Siz, sadece bizim vücudumuzu yok edebilirsiniz, fakat inandığımız fikirleri asla… Yarın Ermenilik, ülkenin Doğu’sunda özgür ve sosyalist Ermenistan’ı selamlayacaktır!”diye haykıran Paramaz’ın mirasını kendi tarihimizin bir parçası ve yolumuzun kılavuzu olarak sahipleniyor ve Türkiye sosyalist hareketini etik kaygıların ötesinde Paramaz ve yoldaşlarını sahiplenmeye çağırıyoruz!

PARAMAZ VE 19 YOLDAŞININ SOSYALİZM İDEALİ, MÜCADELEMİZDE YAŞAYACAKTIR.

Canlı Yayın linki :

Part I:

Part II:

Yoruma kapalı