Rojava Kürtleri arasında Duhok Antlaşması imzalandı

Rojava kantonlarının yönetimi ile Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) Duhok Antlaşması’nı imzaladı. Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) ve Rojava Kürdistanı Halk Kongresi (EGRK) heyeti ile ENKS, 9 günlük görüşmenin ardından Rojava Demokratik Özerklik yönetiminde birlikte ortak çalışmak üzere anlaştı. Toplantıya Güney Kürdistan Başkanı Mesud Barzani başkanlık etti.

Antlaşmaya ilişkin ortak açıklama metnini okuyan Tevgera Civaka Demokratîk (TEV-DEM) yöneticilerinden Aldar Xelîl, ENKS ile TEV-DEM’in, Batı Kürdistan’ın ortak savunması ve demokratik özerkliğin daha da zenginleştirilmesi gibi konularda anlaşmaya vardığını söyledi. Okunan metinde ENKS’nin Demokratik Özerklik Yönetimi ve bağlı kurumlarına katılımına dikkat çekilerek “Aktif dayanışma, işbirliği, birlikte çalışma ve gerçekçi bir paylaşımın sağlanması kararı alınmıştır” denildi. Karara göre, Kürt bölgelerindeki mevcut yönetim biçimi geliştirilerek siyasi ve idari alanda birlik sağlanacak. Rojava’daki tüm farklı oluşumların yeteri temsilini bulması için da çalışmalar aralıksız sürdürülecek.

Metinde, güvenlik ve savunma konularında da her iki tarafın Rojava özerk bölgelerinin savunmasını önemli gördükleri ve bölgelerde savunma ve güvenliğin sağlanmasının her yurttaşın görevi olduğu kaydedildi. Toplantılarda YPG’nin yürüttüğü güvenlik ve savunma çalışmaları ve büyük fedakarlığının çok değerli çalışmalar olarak değerlendirildiği hatırlatılarak, her iki tarafında savunma ve güvenlik konusundaki çalışmalara tam destek vereceği belirtildi.

9 gün süren toplantının ardından 3 madde üzerinde anlaşan siyasi gruplar, bu akşam saatlerinde anlaşma imzaladı.  Anlaşmaya göre Suriyeli Kürtler arasında ortak yönetim, ortak askeri güç ve siyasi birlik kurulacak. Gruplar arasında bir siyasi karar mekanizması kurulacak. 30 kişiden oluşacak bu kurulda 12’si TEV-DEM, 12’si ise ENKS’den olmak üzere toplam 24 üye seçilirken, 6 üyenin ise bu 24 kişi tarafından belirleneceği açıklandı. Taraflar arasındaki ortak güç konusunun ise önümüzdeki dönemde şekilleneceği belirtildi.

Suriyeli Kürt tarafları bir araya getiren Mesut Barzani, yaptığı açıklamada Duhok Anlaşması’nın düşmanlara bir cevap olduğunu söyledi. Anlaşmanın imzalanmasının ardından taraflara hitaben bir konuşma yapan Barzani, “Kürtlerin bir yerdeki başarısı tüm Kürt milletinin başarısıdır. Bizler elimizden geleni yapıyoruz. Duhok’ta imzalanan anlaşma büyük, değerli ve tarihi bir anlaşmadır. Bu anlaşma Kürtlerin birliğini istemeyen ve devamlı Kürtler arasında kargaşa çıkarmak isteyen düşmanlara bir cevaptır” dedi. (DİHA)

pyd barzani

Yoruma kapalı