SYKP 1. Olağan Konferans ve Kongresi yapıldı

saygi_durusuSosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) 1. Olağan Konferans ve Kongresi “Yeniden Kuruluş Şart” şiarıyla 28-29 Haziran’da yaklaşık 500 Parti üyesinin katılımıyla Ankara’da yapıldı. Politik durum değerlendirmelerinin yapıldığı, Parti politikalarının tartışıldığı, kararların alındığı ve Tüzük değişikliğinin yapıldığı 28 Haziran Cumartesi günü toplanan Konferans’ta SYKP Eşgenel Başkanları Nejla Kurul ve Tuncay Yılmaz’ın yanı sıra HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü de bir konuşma yaptı. 29 Haziran Pazar günü toplanan Kongre’de ise SYKP Eşgenel Başkanları Kurul ve Yılmaz’ın ardından Türkiye’den ve diğer ülkelerden gelen konuklar konuşmalar yaptı. Kongre, Eşgenel Başkanlar’ın, Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu üyelerinin seçilmesiyle tamamlandı. Eşgenel Başkanlıklara Nejla Kurul ve Tuncay Yılmaz yeniden seçildi.

SYKP 1. Olağan Konferansı 28 Haziran Cumartesi günü Ankara’da, İnşaat Mühendisleri Odası toplantı salonunda yaklaşık 500 Parti üyesinin katılımıyla gerçekleşti. Divan seçimi ve devrim şehitleri için saygı duruşunun ardından Konferans gündemine geçildi. Açılış konuşmasını SYKP Eşgenel Başkanı Nejla Kurul’un yaptığı Konferans’ta HDP Onursal Başkanı ve SYKP kurucularından Ertuğrul Kürkçü de bir konuşma yaparak toplantıya başarı dileklerini iletti. SYKP Eşgenel Başkanı Tuncay Yılmaz ise MYK adına Türkiye, bölge ve dünyaya ilişkin siyasal değerlendirmeleri içeren bir konuşma yaptı.

Konferans’a bir grup HDP yöneticisiyle birlikte gelen HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ, bir konuşma yaparak Konferans’ı selamladı ve başarı dileklerini dile getirdi.

Konferans’ta genel siyasi durum, örgütsel durum, HDK/HDP, ekoloji, kültür-sanat ve diğer konularda görüşmeler açıldı ve karar tasarıları oylandı. HDK/HDP üzerine alınan karar, daha önce Parti Meclisi’nde olgunlaştırılan görüşler doğrultusunda oldu. HDK ve HDP’nin Kürt halk hareketi ile Batının emekçi ve ezilenlerinin stratejik ittifak zemini olarak öneminin vurgulandığı, SYKP’nin bu örgütlenmeler içinde güçlü biçimde yer almaya devam edeceğinin hatırlatıldığı bu kararda, aynı zamanda HDK/HDP’nin yeniden yapılandırılırken karar alma süreçlerindeki, katılımcılık ve demokratiklik açısından görülen eksik ve hatalar eleştirildi.

Zaman darlığı nedeniyle görüşülemeyen kimi örgütsel ve politik konularda ise görüşmesi ve karara varması için Parti Meclisi’ne görev verildi. Konferans’ta ayrıca Tüzük’te bazı değişikliklerin yapılması kabul edildi. Konferans’ta son olarak, Kongre’ye önerilmek üzere yoklama seçimleri gerçekleştirildi.

SYKP 1. Olağan Kongresi ise 29 Haziran Pazar günü aynı yerde toplandı. Divan seçiminin ardından SYKP Eşgenel başkanları birer konuşma yaptı. Eşgenel Başkan Nejla Kurul açılış konuşmasında Parti’nin bir yıllık sürecini aktararak tarihin bittiği iddialarına karşı komünist ufku büyütme çağrısında bulundu. Eşgenel Başkan Tuncay Yılmaz ise dünya çapında kapitalizmin krizini ve ülkedeki rejimin tıkanıklığını anlatarak, sınıf mücadelesinin ve sosyalizmin güncel olanaklarına işaret eden bir konuşma yaptı. HDP ile sürdürülen devrimci demokrasi mücadelesinin büyütülmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş’ın üçüncü cephenin adayı olduğunu belirtti. Ortadoğu’daki gelişmelere değinen Yılmaz, bir Ortadoğu Enternasyonali’nin kurulmasının vaktinin geldiğini söyledi.

SYKP 1. Kongresi’ne Türkiye’den, bölgeden ve Avrupa’dan çok sayıda konuk katıldı. Kongre’nin Türkiye dışından gelen ve konuşma yapan konukları arasında Lübnan Komünist Partisi MYK üyesi İsmail Hasan, Sosyal Demokrat Hınçak Partisi Lübnan Yönetim Heyeti Başkanı Aleksandr Köşkeryan, Demokratik Süryani Halk Meclisi ve Mezopotamya Değişim Partisi adına Bedi Aydın, Suriye Halkın İradesi Partisi Başkanlık Konseyi üyesi Hamadallah İbrahim, Almanya NAO (Neue Antikapitalistische Organisation) adına Svenja Lejonhjärta bulunuyordu.

Kongre’ye HDP Urfa milletvekili İbrahim Binici konuk oldu. Emek Partisi’nden İbrahim Akkaya, Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nden Önder İşleyen, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nden Çağdaş Küpeli, Türkiye Barış Meclisi’nden İmam Canpolat, Devrimci 78’liler Federasyonu’ndan Mehmet Özer Kongre’nin konukları arasındaydı.

SYKP 1. Olağan Kongresi, Konferans tarafından önerilen kararları gözden geçirerek onayladı. 25 Ocak’ta yapılan Program-Tüzük Konferansı’nda yapılan değişiklikler topluca karar haline getirildi ve önceki günkü Konferans’ta yapılan değişiklik önerileri onaylandı.

Kongre, Eşgenel Başkanlar, Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu üyelerinin seçilmesiyle tamamlandı. Eşgenel Başkanlıklara yeniden Nejla Kurul ve Tuncay Yılmaz seçildi. SYKP Tüzüğü gereği yüzde 50 kadın kotasının uygulandığı seçimlerde Parti Meclisi üyeliklerine (fahri üyeler dahil) şu isimler seçildi:

Ahmet Kaya (Antalya), Arzu Hazer (İzmir), Ayhan Genç (Bursa), Ayla Ableyla (Muğla), Aysel Güzel (İstanbul), Barış Akpolat (İstanbul), Berfin Özgü Köse (Ankara), Bircan Ceviz (Bursa), Buse Aktan (İstanbul), Bülent Uyguner (İstanbul), Canan Yüce (Mersin), Cansel Aslan (Ankara), Cem Çekil (Bursa), Çağıl Kaya (Denizli), Çetin Ak (Kocaeli), Deniz Derinyol Demirci (Ankara), Dilce Tanrıverdi (İstanbul), Ebru Yıldırım (İstanbul), Ekin Ulaş Demirci (Ankara), Enver Pepele (Gaziantep), Erdal Kara (İstanbul), Ezgi Göçmen (Gaziantep), Fatma Acar (İzmir), Fatma Osmanağaoğlu (İstanbul), Fatoş Bayındır (Gaziantep), Feray Mertoğlu (İstanbul), Fethi İhsan Yıldırım (İstanbul), Fırat Alper Gedik (Mersin), Fırat Can Kalyon (İzmir), Gülseren Pusatlıoğlu (İstanbul), Güney Bektaş (Antalya), Halit Elçi (İstanbul), Hikmet Sarıoğlu (İstanbul), İzzet Koldan (Hatay), Kadir Akın (İstanbul), Kardelen Taş (İstanbul), Kenan Kalyon (İzmir), Kürşad Arslan (Samsun), Leyla Uyar (Adana), Mahir Gecikligün (İstanbul), Mehmet Ali Gülşen (Adana), Mehmet Ramazan (Manisa), Mehmet Yücel (İstanbul), Meral Aslan (Samsun), Muhammet Alkış (Denizli), Muhsin Dalfidan (İzmr), Mustafa Durmuş (Ankara), Mustafa Göğüş (Mersin), Mustafa Kahya (Ankara), Mustafa Kemal Kaçaroğlu (İstanbul), Nilgün Yılmaz (Trabzon), Osman Oğuz (Denizli), Osman Taşkın (Ankara), Ömer Güven (Tekirdağ), Özlem Bayat (Ankara), Özlem Tolu (İstanbul), Sema Çelik (Ankara), Sevgi Çolak (İstanbul), Sevgi Kurtdere (Hatay), Sultan Keleş (İzmir), Suzan Karabaş (Denizli), Şaziye Köse (İstanbul), Tarık Oruç (İstanbul), Turgay Yılmaz (Ankara), Tülay Hatimoğlulları (Hatay), Yelda Şahin Akıllı (Ankara), Yiğithan Kavukçu (İstanbul), Yusuf Kimyon (Hatay), Zelal Kuzu (Giresun)

Merkez Disiplin Kurulu üyeliklerine ise aşağıdaki isimler seçildi:

Ali Genç, Deniz Çamur, Didem Kılıç, Emine Erel, Ercan Kavukoğlu, Sevda Öncü, Yaşar Turgay

Yoruma kapalı