Vanlı İş-Kur İşçileri: Biz başardık, Sizde başaracaksınız!

Vanlı İş-Kur İşçilerinden Sınıf Kardeşlerine Mesaj:

Biz başardık, Sizde başaracaksınız!

Haber-Söyleşi: Özlem Bayat-Sait Demir

vanli1

Vanlı İş-Kur işçileri 143 gündür sürdürdükleri eylemlerini, Van depreminin üçüncü yıldönümü olan 23 Ekim’de bir basın açıklaması yaparak sona erdirdiler. Sürdürdükleri eylemler sonucunda talepleri arasında yer alan ” öncelikle en mağdur işçilerden başlamak üzere iş akitleri sona erdirilen bin işçinin tekrar işe alınması” isteğinin karşılandığını belirten İş-Kur’lu işçiler, kendileri ile sınıf dayanışması gösteren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ettiler.  

Basın açıklaması öncesi grup, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” ve “Yaşasın işçilerin dayanışması” sloganları attı. Basın açıklamasını Vanlı İş-Kur işçileri adına okuyan Ahmet Tatlı, Zaferin vazgeçenlerin değil, direnen, sabreden ve mücadele edenlerin halkları olduğunu belirterek, “Tabi ki kazanımlar kısmi bile olsa emek ve ekmek mücadelesi veren, bunun için direnen emekçiler için büyük bir kazanımdır” dedi.

23 Ekim’in aynı zamanda Van depreminin de 3.yılı olduğun değinen Tatlı, “Bu durum, bu gün bizim için manidardır” dedi. Van halkı adına emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirten Tatlı, “Daima yanımızda olan emekçi kardeşlerimizin nerde olursa olsun hep yanlarında ve eylemlerinde bulunacağız. Türkiye’nin ve dünyanın neresinde olursa olsun dilli, dini, ırkı mezhebi ne olursa olsun tüm işçi ve emekçilerin mücadelelerini selamlıyoruz” diye konuştu.

Düzenlenen basın açıklaması sonrasında İş-Kur İşçilerini temsilen VAYÇAD(Van Yararına Çalışma Derneği) Başkanı ve aynı zamanda işçilerin sözcüsü olan Ethem Altın ile mini bir söyleşi gerçekleştirdik.

Siyasi Haber olarak, direnişinizin kazanımla sonuçlanmasından ötürü yürüttüğünüz mücadeleyi kutluyoruz. Bu kazanımdan sonraki mücadele sürecinize ilişkin bilgi verir misiniz?

Öncelikle mücadelemize destek olduğunuz için Siyasi Haber’e tüm işçi arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Bundan sonraki sürece dair yürüteceğimiz mücadelede işimizin daha da zorlaştığını biliyoruz. Zorluğu da şudur; işbaşı yapacak arkadaşlarımız yaklaşık 5 aydır işsiz kaldıkları için kimsenin evine hiç bir şey girmemiştir. Öncelikle arkadaşlarımızın bir an önce toparlanması gerekir, arkadaşlarımızda hem insani bakımdan, hem psikolojik bakımından tam bir çöküntü söz konusudur. Birkaç gün dinlendikten sonra aynı mücadele şevki ile aynı komite, aynı arkadaşlarla bir araya gelerek, birlik ve berberliğimizi koruyarak, talep ettiğimiz diğer haklar için Ankara’ya bir heyet olarak tekrar geleceğiz.

Taleplerinizin bir tanesi içinizde en mağdur işçilerinden bin tanesinin acilen işe başlatılması idi. Bu talebinizi kabul ettirdiniz. Ancak iş akdi yenilenmeyen toplam 6000 işçi daha var, onlar için neler yapmayı düşünüyorsunuz? Hükümetle görüşmenizde bu konuda neler konuşuldu?

Bunu da hatırlatmanız çok iyi oldu,sizinde belirttiğiniz gibi ilk etapta en mağdur işçilerin işe başlatılmasını talep ettik ve bunu kabul ettirdik.Şu an toplam iş akdi yenilenmeyen 7000 civarı arkadaşımızdan 1500 kişi kurayla işe başlatıldı, bu arkadaşlar tarafımızdan da tespit edildiler, şu an çalışmaktalar. 1000 arkadaşımız da vermiş olduğumuz mücadele sonucunda işe başlatılacaklar, son görüşmemizde onların da iş emri Van’a fakslandı bakanlık tarafından. Geri kalan arkadaşlarımız içinde bu çabalarımız elbette ki devam edecektir. Yani biz boş durmayız, eğer ki davamız şimdilik öncelikli olarak en çok mağdur olanların işe yerleştirilmesi idiyse bunu başardık, en çok mağdur olanlar işe yerleştirilecekler. Ama geri kalan arkadaşlar da bir süre sonra öncekiler gibi mağdur duruma düşecekler, düşmeden önce bu insanlar için şimdiden bir tedbir almak zorundayız. Eğer kendimizi Van halkından sayıyorsak, Vanı’n yaşanabilir kent olmasını arzuluyorsak kalan arkadaşlarımız içinde hak arama mücadelemizi sürdüreceğiz, bu boynumuzun borcudur.

Mücadeleniz bundan sonraki evreleri için neler söylemek istersiniz? Bir sendikaya üye olmak istiyor musunuz?

Sendika hakkı bizim en doğal,  meşru ve demokratik anayasal hakkımızdır. Van’a döner dönmez tüm işçilerle birlikte Van’da sendika yöneticilerine ziyaret gerçekleştireceğiz..Gereken neyse işçi arkadaşlarımızla toplanıp karar vereceğiz. Toplantı sonrasında, bu kararımızı Van’daki sendikaya bildireceğiz, üyelik ise üyelik, katılım ise katılım gerçekleştireceğiz.

Anklara’da ciddi tecrübeler edindiniz, sendikalı olmamanın eksikliklerini hissetmişsinizdir..

Aynen, Özellikle KESK ve DİSK’in örgütlülüklerinin bizlerle dayanışmasını tüm işçi arkadaşlarımız idrak ettiler. Şunu öğrendik ki, örgütlülük, birlik  ve sınıf mücadelesi bir araya gelince onu hiç bir güç yenemez.

Son olarak, hak mücadelesi sürdüren diğer işçi kardeşlerinize bir mesajınız varsa almak isteriz..

Asla pes etmesinler ve birlikteliklerini asla yitirmesinler. Sermayenin karşısında kararlılıkla mücadelelerini sürdürür ve kazanmaktan başka bir seçenekleri olmadığını içselleştirirlerse kesinlikle zafere ulaşacaklardır. Bizimle nasıl dayanışıldı ise bundan sonra bizde tüm hak arama eylemlerine gücümüz yettiğince destek olacağımızı sınıf kardeşlerimize bildiriyoruz. zafer direnen emekçinin olacaktır er ya da geç..Biz başardık, sizde başaracaksınız!

Haber-Söyleşi: Özlem Bayat-Sait Demir

 

 

 

 

 

 

Yoruma kapalı