Festivaline gelmelisin – Duygu Doğru

Bu bir davetiye. Allı pullu, gösterişli ya da bürokratik değil. Samimi olmaya çalışan, az, öz. Davet eden: festivalin kendi. Zira yaratıcılarından kopup bağımsızlığını çoktan ilan etti. Kendi başına, kendine özgü, kendinden büyük bir festival. Ben aracıyım. Sözcüklerin, duyguların aktarımı için bir aciz aracı. Davet edildiğin festival: Samandağ Geleneksel Evvel Temmuz Festivali. Neden gelmelisin? İşte bu sorunun yanıtı oldukça uzun ve derin. Olduğu kadar özetleyeyim:

Bir festival nasıl doğar, nasıl büyür, nasıl olgunlaşır ve ölmesin diye nasıl bir emek harcanır kavramak için gelmelisin.

Bir halk bir festivali nasıl bağrına basar, nasıl korur, nasıl da sabırsızlıkla temmuzu bekler hissetmek için gelmelisin.

Bir festival nasıl adını, tadını, anlamını aşar da bir çığlık olabilir sormak için gelmelisin.

Yıllardır yozlaşmanın, asimilasyonun sinsi bir şekilde hayata geçirilmeye çalışıldığı bir coğrafyadan anadilin yaşama tutunuşunu ve kendini küçük bir çocuğun diline aktarışını izlemek için gelmelisin.

Buralarda insanlar neden sürekli rüyalarında evlerinin basıldığını, ailelerinin yok olduğunu görürler, savaşın kıyısında yaşamak nasıl bir şey, barışı ısrarla istemek neden bu ülkede suç sayılır kavrayabilmek için; Türkiye ve dünya siyaseti üzerine tam da Suriye ışıklarının akşamları göz kırptığı bir yerden söyleyecek sözün varsa gelmelisin.

Senin başlatmadığın bir savaşın bedelini neden sen ödersin? Bir savaş yaşadığın yerin ekonomisini, doğal yapısını, kültürünü nasıl etkiler sormak için gelmelisin.

Bu festivale, şarkılar eşliğinde kendinden geçercesine dans edilirken aynı zamanda kavgaya nasıl hazır olunur görmek için gelmelisin.

Arap Alevi gençlik hareketinin reddedilen, ötekileştirilen, baskı altına alınan kimliğine sahip çıkarken hangi engelleri aştığını ve hangi mücadele deneyimlerini kendine örnek aldığını öğrenmek için, mücadelelerinin yeni ve dinamik soluğunu ruhunda hissetmek için gelmelisin.

Bir kurşunun, bir sokağın, bir gaz kapsülünün, bir apartman damının, bir sopanın, bir tekmenin buralarda ne anlama geldiğini anlamak için; neden bir sokağa, festival alanına, meydanlara kocaman yürekli bir gencin adı verilir ve resmi çizilir dilin varırsa sormak için; evlatlarını yitirmiş annelere, babalara sarılıp acılarını dindirmek için gelmelisin.

Kadın olmak nasıl bir ölüm sebebi sorgulamak için, bu coğrafyada kendine özgü kadın mücadelesi ve dayanışması deneyimlerini dinlemek için ve şiddete dur demek için gelmelisin.

Kalabalığın için dalıp kaynayan bir kazandan bir kap Hrisi almanın ve onu sahilde yemenin tadına varmak için gelmelisin.

Koltuk numarasını bırak koltuğun da olmadığı herkesin kumlarda kendine bir yer yaptığı, bir anda tanımadığın bir sürü insanla halaya durmanın yarattığı o doğal ve samimi ortamı paylaşmak için gelmelisin.

Festival alanında mısır, çekirdek satandan panelde konuşma yapan akademisyenine kadar deli gibi çalışan karıncalarla tanışmak ve bir lokma festival bereketi alıp, bir lokma bilinç katmak için gelmelisin.

Samandağ Geleneksel Evvel Temmuz Festivali 2-14 Temmuz tarihleri arasında sizleri bekliyor. Gündüz paneller, turnuvalar, sergiler; akşam türküler, şiirler, tiyatrolar katılımınız ve katkılarınızı bekliyor.

Samandağ Geleneksel Evvel Temmuz Festivali programı

evvel-temmuz

Yoruma kapalı