IŞİD, sarı mekaplılara yenilecek – Özcan Kırbıyık

Kobanê’ye dönük İŞID saldırıları, Ortadoğu’daki ve Türkiye’deki herkes için, her kesim için bir sınavdır. Kobanê; tüm bölge partileri ve güçleri için bir turnusoldur.

Kobanê’ye yaklaşım Kürtlere yaklaşımdır!

‘Kürtler neden yatıp kalkıp Kobané diyor?’ diye soranlar için: Kobané sadece Kobané değildir!

Kobanê Diyarbakır’dır, Hewlêr’dır, Mahabad’dır, Sîne’dir. Kobané Rojava’dır…

Pek tabiidir ki; her kesimin Kobanê’de ve Rojava’da olup bitenlere karşı aldığı tavır Kürtlerce dikkatle takip ediliyor ve not ediliyor. Son günlerde IŞİD’in vahşi saldırıları karşında bölge güçleri ve Türkiye’deki partilerin aldığı tavrın iyi veya kötü mutlaka bir ‘faturasının’ olacağını kimse unutmamalıdır.

Kobané herkes için bir sınavdır!

Kobanê; Müslümanlar için bir sınavıdır!

İslamiyet’e saygısı olan herkesin çıkıp Hz. Muhammed’in tuğrasından bayrak edinmiş bu insanlık düşmanı vahşi örgütün yaptıklarının hiçbir inançla açıklanamayacağını anlatması yetmez. Bu örgüte açık ya da aleni destek sunan STK’lar ve siyasi organizasyonlara karşı tavır net alması gerekir.

IŞİD’in en fazla zarar verdiği şeyin Müslümanlık ve İslamiyet algısı olduğunu gördüğü halde bu ‘dilsiz Şeytanlık’ nereye kadar sürecek?

Kobanê Türkiye Cumhuriyeti devleti ve yönetenleri için bir sınavdır!

Kobanê’de olan bitenler Türkiye içindeki Kürtler için de  bir kırılma noktasıdır. Türkiye’nin Rojava politikası nedeniyle Kürtlerde biriken büyük öfkenin (ağır aksak da olsa yürüyen) çatışmasızlık ortamını ortadan kaldırabilir bir mahiyette. Bölge halkının gözü önünde IŞİD’e giden yardımlar, sağlanan koşullar dünyanın sayılı istihbaratlarından birine sahip olan bu ülkenin bilgisi dışında olduğunu anlatmaya çalışmak aklıevvellik midir? Sanki münferit bir olaymış gibi hem de…Türkiye’nin ‘Çözüm Süreci’ne  yaklaşımı için Kobanê bir samimiyet testidir. AKP hükümeti Kobané üzerinden Kürt hareketini zayıflatarak Çözüm Süreci’nde elini güçlendirmek için IŞİD çetelerine birçok kolaylık ve destek sağladı.

Vahşi çeteler TSK gözetiminde Kobanê’ye saldırırken hangi barıştan, kim ve nasıl bahsedebilir?

***

Her fırsatta HDP özelinden Kürt hareketine ‘eleştiri’ kılıfıyla akıl vermek için pusuya yatan BAZI sol cenahlar için bir sınavdır Kobanê!

Demirtaş’ın, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ı 3 saniyelik alkışını günlerce, haftalarca eleştire eleştire bitiremeyen, hatta Demirtaş’a edilmedik hakareti bırakmayan bazı sol cenahlar…’İleri’ci, ‘SoL’cu cenahlar…Ortadoğu Rönesans’ının kalbi Rojava, dinci ve gerici faşizmle boğulmaya çalışılıyorken…Bakalım bu çevrelerin vereceği ‘destek’ yine ‘zamanı geldiğinde Kürt hareketini eleştirmek için yüzüm olsun’ minvalinde; Kadıköy Boğa’da okunan basın açıklamasıyla mı kalacak?

Sonra ama’lı, fakat’lı cümlelerle cephede direnen Kürtlere akıl vermeye devam mı edecek?

‘Biz konuşalım, hep konuşalım, twitter’da hastahgler açalım. Kürt de cepheye gitsin!’ öyle mi? Bu, yıllardır ‘Alavere dalavere Kürt Memed nöbete!’ metaforunun farklı bir rengidir. Ki verilen bu türden ‘desteğin’ Kürtler nazarında bir kemâli de yoktur zaten.

***

-Türkiye metropollerinde her eylem sonrası ‘Kürtler nerede?’ diye soran kesimler; Kürtler Kobané’de ölüm kalım savaşı veriyor.Asıl siz nerdesiniz?

-Her söze “Benim Kürt kardeşlerim” diye başlayanlar; bugünler avazınızın çıktığı kadar bağırmanız gereken günlerdir. Aksi durumda kardeşliğiniz laftan öteye değildir.

-“Elhamdülillah Müslümanım!” diyenler; İslamiyet’i kılıç yapıp insan boğazlayanlara bir çift lafınız olmayacak mı? Olmayacaksa,sizin yaşadığınız ‘Müslümanlıkla’ IŞİD’in yaşadığı ‘Müslümanlık’ arasında zerre kadar yoktur.

“Devrimciyim!” diyenler; ahan da hemen yanı başınızda, kadınların el emeği göz nuru Rojava Devrimi var. Rojava Devrimi’ni boğmaya çalışan gerici bağnazları durdurmaya yapacağınız bir basın açıklaması yetmez. Bu sadece sizi tatmin eder o kadar.

***

IŞİD, Kobanê’ye girebilir, hatta Şengal ve başka birçok yerde yaptığı gibi katliam da yapabilir. Bu konuda IŞİD çeteleri gayet mahirdir. Ama Kobanê’de IŞİD yeşeremez. Kobanê’nin en derinlerinde Kürtlerin kökleri vardır. Akan sudan, rüzgârın taşıdığı kokuya kadar Kobanê Kürt’tür. Tıpkı Lazkiye’nin Alevi olduğu gibi.

Bir pankartta yazıldığı gibi olacak her şey; “Tüm kalbimle söylüyorum: IŞİD, sarı mekaplılara yenilecek.”

Yoruma kapalı