AYM’ye “vicdani ret” başvurusu

vicdani-ret

Vicdani Ret Derneği üyelerinden Avukat Davut Erkan, vicdani ret hakkının tanınmaması nedeniyle hak ve özgürlüklerin ihlalinin tespiti talebiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı. Böylece, Anayasa Mahkemesi’ne vicdani ret hakkı konusunda ilk başvuru yapılmış oldu.

Vicdani Ret Derneği üyelerinden, aynı zamanda birçok vicdani retçinin avukatlığını üstlenen Davut Erkan, vicdani ret hakkının tanınmamasından kaynaklı hak ve özgürlüklerin ihlalinin tespiti talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı.

Erkan, başvuru dilekçesinde, vicdani ret hakkının Anayasa’da ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde düzenlenen “din ve vicdan özgürlüğü” kapsamında olduğunu, buna rağmen Türkiye’nin vicdani retçilerle ilgili bir düzenleme yapmadığını belirtti. Vicdani retçilerin asker yükümlüsü sayıldığını kaydeden Erkan, vicdani retçilerin askerlik işlemlerini yaptırmamaları halinde yoklama kaçağı ve bakaya olarak haklarında yakalama emri çıkarıldığını, yakalandıkları takdirde ilk aşamada haklarında idari para cezası kesildiğini, idari para cezası kesildikten sonra ise haklarında yoklama kaçağı ve bakaya suçunu işledikleri gerekçesiyle ceza davası açıldığını hatırlattı. Erkan, vicdani retçilerin yakalandıkları her sefer haklarında yeni bir ceza davası açıldığına dikkat çekti.

Dilekçede, dini veya vicdani nedenlerle askerliği reddeden kişilerin din ve vicdan özgürlüğünü korumasının devletin pozitif yükümlülüğü olduğunu kaydeden Erkan, buna rağmen devletin bu konuda bir yasal düzenleme yapmaması, vicdani retçilerin askerlikten muaf tutulmasını sağlayacak bir mekanizma, başvurularını inceleyecek bir makam bulunmaması nedeniyle Anayasa ve AİHS’de düzenlenen vicdan özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi istendi. (ETHA)

Yoruma kapalı