Balaban Deresi için traktörlerle nöbet tuttular

 

balaban-köyü_eylem1

Balabanlılar, derelerinin önüne set çekmeye gelen İSU’ya karşı derenin önüne 46 tane traktör çekti. İSU gelmedi, Balabanlılar hukuki başvuru yaptı. 

Sapanca Gölü’nü besleyen derelerden Kocaeli Balaban Deresi, Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) tarafından göldeki çekilme gerekçe gösterilerek tutulmak isteniyor. Şubat ayında İSU’nun derenin önüne çektiği seti yıkan Balaban Köyü halkı, 24 Nisan yine eylemdeydi.

İSU’nun yeniden bölgeye gelip çalışma başlatacağını öğrenen Balaban köylüleri, bir gece önceden traktörlerle derenin önünü kesip İSU’nun çalışma yapacağı alanı kapattı. Gün boyunca nöbet tutan halk, İSU gelmeyince eylemi erteleme kararı aldı.

Balabanlılar hukuki başvurularını da yaptı. Muhtarlık, derenin önüne set çekilmesini engellemek için Kocaeli Belediyesi’ne bir protokol iletti. Balaban köylüleri şimdi protokolle ilgili belediyeden gelecek kararı bekliyor.

İSU, Sapanca Gölü’ne akan Balaban Deresi’ne set çekerek su seviyesi azalan Yuvacık Barajı’na yönlendirmeyi planlıyor. Balabanlılar ise köydeki tarım alanlarına ve çevresine hayat veren derenin tutulmasının çevredeki birçok dere gibi Balaban Deresi’ni de kurutacağı için karşı. Sapanca Gölü’nü besleyen 16 derenin üzerinde 28 adet su firması, suyun göle akmasına izin vermiyor.

Kaynak: Kuzey Ormanları Savunması

Yoruma kapalı