“ÇED olmadan maden ruhsatı verilemez”

danistaydan-bir-ilk-altin-madeni-cedsiz-olmaz47173b86d125c7698d27

İzmir Karşıyaka’da kent merkezine 5-6 km uzaklıkta bulunan Yamanlar  Arapdağı’nda, ÇED raporu olmadan işletilmek istenen altın madenine Danıştay’dan durdurma kararı çıktı.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre, Karşıyaka’da Doğançay Mahallesi’ne 2, Sancaklı köyüne 1 kilometre uzaklıkta, Karşıyaka’nın en önemli toplu konut alanlarının karşısındaki tepede bulunan altın madeni, neredeyse kentin göbeğinde yer alıyordu. Metro A.Ş şirketi tarafından işletilmek istenen altın madenine işletme ruhsatı ve izni veren Enerji Bakanlığı’na karşı Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) dava açmıştı. İzmir 2. İdare Mahkemesi işletme ruhsatı ve izninin iptaline karar vermiş, ÇED raporu düzenlenmeden verilen işletme ruhsatı ve işletme izninin hukuka aykırı olduğu tespit edilmişti. Enerji Bakanlığı’nın bu kararı temyiz etmesinin ardından dosyayı inceleyen Danıştay 8. Dairesi, İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin kararının usul ve kanuna uygun olduğunu belirterek, Bakanlığın temyiz talebini reddetti. Danıştay, izinlerin iptalinin yanı sıra, altın madenleri ve ÇED süreçleriyle ilgili önemli bir karara imza atmış oldu.

“Bu karar ilk, mevzuat değişebilir”

EGEÇEP adına davayı yürüten hukukçulardan Av. Arif Ali Cangı, mahkemenin kararında ÇED düzenlemelerini madencilik mevzuatından üstün tuttuğunu belirterek, “Karar bu yönüyle ilktir. Kazdağları, Kozak Yaylası ve diğer yörelerdeki saldırılar bu kararla baştan engellenebilir” dedi. Cangı, kararın kesinleşmesi halinde maden işletme ruhsatından önce ÇED zorunluluğu yönünde  mevzuat değişikliğine gidilebileceğini, termik santrallere ilişkin lisans yönetmeliğinin de böyle değiştiğini ifade etti.

Ruhsat için Ağar’a başvurmuş

Madenci firma Metro A.Ş. ve Metro Turizm’in sahibi olan Galip Öztürk’ün de içinde olduğu 70 kişi hakkında “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak” iddiasıyla 2012 yılında dava açılmış, davada sözkonusu maden ruhsatı da konu olmuştu. Öztürk, İçişleri Eski Bakanı Mehmet Ağar ile 6 Kasım 2010’da yaptığı ve iddianamede yer alan bir telefon görüşmesinde “Benim bir ricam var, bu İzmir Valimizle ilgili, senin çok iyi bir dostunmuş. Bir ruhsatımız var orada. Altıntepe’de bizim bir madenimiz var, her şeyi bitirdik imzada, bir tek patronun şeyi geçer dediler’’ diyordu. Ağar’ın “Pazartesi bir konuşayım ben kendisiyle” cevabını verdiği konuşmadan bir ay sonra, 3 Aralık 2010’da, Metro A.Ş’ye İzmir İl Özel İdaresince, 2. sınıf işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildi. Valiliğe bağlı İl Özel İdaresi, “Metro A. Ş. tarafından işletilecek altın-gümüş yeraltı maden ocağı ocağının ruhsat dosyasındaki bilgi ve belgelerin tam olduğu tespit edilmiş olup, İdaremiz tarafından 3 Aralık 2010 tarihinde 2. sınıf işyeri açma ve çalışma ruhsatı tanzim edilmiştir” diyerek onay vermişti.

Yoruma kapalı