Çernobil faciasının yıldönümünde Nükleer Karşıtı Miting

sinop-nukleere-hayir-diyor61676dd26e07f2ca5870

Sinop’ta Çernobil nükleer felaketinin 28. yıl dönümünde Nükleer Karşıtı Platform’un çağrısıyla Uğur Mumcu Meydanı’nda miting düzenlendi.

Eski terminal mevkisinde toplanan binlerce Nükleer karşıtı, “Nükleere inat yaşasın hayat”, “Sinop Çernobil olmayacak” sloganlarıyla Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü.

Sinop’a kurulacak nükleer santrallerin ülkeye felaket getireceğini belirten NKP Dönem Sözcüsü Zeki Karataş, şöyle konuştu: “Türkiye’nin değişik yörelerinden gelerek bizleri yalnız bırakmayan, bu kente gönül verenlerle sizleri selamlıyoruz. Kuzey komşumuz Ukrayna’da 28 yıl önce gerçekleştirilen deney sonrası, art arda gelen ihmallerle, insanlık tarihinin en büyük felaketi yaşandı. Hiçbir tel örgünün onu engelleyemediğinin tanığı olduk. Çernobil’in mağduru çocukların fotoğraflarına baktınız mı, ya onların başındaki sevdiklerine. Bu yüzden kaç kişi intihar etti? Peki, bu insanlara ne olduğu konusunda devlet görevlilerinin açıklama yaptığını duydunuz mu? Çernobil sonrası kimine göre 1 milyon, kimine göre 30-40 kişi, kimine göre 230 bin kişi yaşamını yitirdi. Börtü böceği saymadılar bile. Çernobil’in diğer reaktörleri 14 yıl daha çalıştırılmaya devam ettirildi. Peki, ülkemizde ne oldu? Azıcık radyasyon kemiklere iyi gelir diyen darbeci generallere ne oldu? Yardımsever devletimiz tarafından o dönemde ilkokul çocuklarına fındık dağıtıldı. Toprağımıza suyumuza radyasyon geçti. Tüp gaz patlaması ile nükleer santral arasında kurulan derin bağlantı, darbeci generallerin bile aklına gelmemişti. Bütün egemenler aynı, hayallerindeki dünyayı kurduklarına hiç kimse sanırız insan formunda olamayacak.”

Yoruma kapalı