Hasta tutsaklar için adalet talebi

İHD İstanbul Şubesi ve TUAD üyeleri, hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Adalet Bakanı’na mektup gönderdi.

Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen İHD ve TUAD üyeleri adına Gönül Sonbahar bir açıklama yaptı. Sonbahar, F tipi hapishanelerde tutuklu ve hükümlülerin çürümeye terk edildiğini belirtti.

Hasta tutukluların tahliye edilmeyerek ölümü terk edildiğini, birçok hasta tutuklunun Adli Tıp Kurumu raporu beklerken yaşamını yitirdiğini belirten Sonbahar, “Adli Tıp Kurumu 10 kişiden sadece 1 kişiye rapor vermektedir. Adalet Bakanlığı’na 460 kişi rapor için başvuruda bulunmuş, 417 kişinin reddine karar verilmiştir” dedi.

Adli Tıp engelini aşan hasta tutuklular için bu kez Cumhuriyet Savcılarının da onay vermesi gerektiğini anlatan Sonbahar, ATK tekeline son verilmesini talep etti. Sonbahar, ayrıca hapishanelerde beslenme, havalandırma ve spor yapma imkanlarının iyileştirilerek ve hijyen sağlanarak, mahpusların beden ve ruh sağlıklarının korunmasına yardımcı olunması gerektiğini kaydetti.

Sonbahar, “Hapishanelerdeki sağlık koşulları düzeltilinceye kadar Adalet Bakanlığı’nın acilen tüm hapishanelerdeki sağlık sorunu olan mahpusları sağlık kontrolünden geçirmesi ve bunların kayıtlarını tutması sağlanmalıdır” diye konuştu. (ETHA)

Yoruma kapalı