Kocaeli Barosu, geçtiğimiz günlerde adli tutukluların isyan çıkardığı Kandıra T-1, T-2 ve F Tipi hapishanelerde yaşanan hak ihlallerini değerlendirdi.
Kocaeli Kandıra’da bulunan T-1 ve T-2 Tipi hapishanelerinde bulunan adli tutuklular, 2 Mayıs akşamı hapishane şartlarını protesto etmek için isyan çıkarmıştı. Koğuşu ateşe veren 20 tutuklu, daha sonra çatıya çıkarak slogan atmıştı.
Açık görüş iptal
ETHA’dan Caner Aktan’ın haberine göre; Kocaeli Barosu Başkanı Tamer Solakoğlu, olay sırasında il dışında olduğunu, konuyu baronun insan hakları komisyonunun takip ettiği belirtti. Solakoğlu, şunları söyledi: “Cezaevinde bazı sıkıntılar olduğunu biliyoruz ve bunu her fırsatta dile getiriyoruz. Adalet Bakanlığı’na bu konularda gerekli uyarılarımızı yapıyoruz. Örneğin 1 Mayıs resmi tatil olduğu için Adalet Bakanlığı cezaevlerinde açık görüşü yasaklamış. İnsanlar, Türkiye’nin dört bir tarafından açık görüş için geliyor ama yakınıyla görüşemeden geri dönüyor.”
Avukat görüşlerinin de camlı odalarda yapıldığını hatırlatan Solakoğlu, “Koridorda duran bir kişi avukatla ile müvekkilini hem görüyor hem de duyabiliyor. Hadi görmesi önemli değil ama avukatla müvekkili arasındaki görüşme gizliliği kutsaldır. Bu gizlilik ihlal ediliyor” dedi.
Solakoğlu, ekledi: “Cezaevinde tutuklu ve hükümlü hastalar sorunumuz var. Ayrıca cezaevlerinde kapasitenin üzerinde tutuklu bulunuyor. Valiliğe bağlı cezaevi izleme kurulları var. Bu kurulların konuya müdahil olması gerekir.”
“Keyfi uygulamalar var”
İsyanı yakından takip ettiklerini belirten Kocaeli Barosu İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Nuray Yılmaz ise adli tutukluların kaldığı T-1 hapishanesinde yaşanan sorunlarla ilgili daha önceleri bir rapor hazırladıklarını söyledi. Yılmaz, şunları belirtti: “İsyan hafta sonu çıktığı için tutuklularla görüşme şansımız olmadı. Hafta sonu görüşmemiz yasak. Hafta içi isyanın çıktığı cezaevine giderek görüşmeler yapacağız. İnsan hakları komisyonu olarak bu tip konular üzerinde titizlikle duruyoruz. Bu cezaevinde infaz koruma memurlarıyla tutuklular arasında diğer cezaevlerine oranla daha fazla bireysel sıkıntılar yaşandığını biliyoruz. Bazı keyfi uygulamalar var. Tutukluların taleplerinin yerine getirilmediği durumlar söz konusu. Yavaş ve keyfi uygulamalar olduğunu söyleyebiliriz. Tutuklu ve hükümlü hastaların bazı sıkıntılar yaşadığı da bir gerçek. Tutuklu hastaların revire çıkışında sorunlar yaşanıyor. Bir tutuklu kalp krizi geçirse bürokratik engeller yüzünden çok fazla zaman kaybeder. Bu tip şikâyet dilekçelerinin çok fazla dikkate alındığı söylenemez. Yaşanan sorunlarla ilgili her gün faks alıyoruz. İnfaz koruma memurları değiştirilmesi gerekiyorsa değiştirilmeli, müdür değiştirilmesi gerekiyorsa değiştirilmeli. Valilik konuyla ilgileneceğini açıkladı, biz de konunun takipçisi olacağız. Savcılığın ve diğer ilgili kurumların da süreçte rol alması gereklidir. Cezaevlerinde gerçekten çok fazla sorun var. En başta Ceza İnfaz Yasası’nda bazı değişiklikler yapılması gerekiyor.”